Туристите, които са посетили Турция, Тайланд и Виетнам, най-често са кандидатствали за застрахователни плащания през 2017 година. Това съобщи пресслужбата на специализираната за пътувания застрахователната компания ERV за Interfax.

Общо миналата година са били уредени 63,8 хиляди застрахователни дела, което е с 161% повече в сравнение с 2016 година.

Турция стана лидер сред страните от гледна точка на исканията за застрахователни обезщетения на туристите - 28,5 хиляди (44% от общия брой).

По брой на застрахователните дела Тайланд заема второ място с 8,2 хиляди настъпили застрахователни събития (13%), отбелязват от ERV.

Според компанията в първите 10 най-опасни страни за туристите също са Испания, Доминиканската република, България, Гърция, Кипър, Индия и Тунис.

От скъпите застрахователни събития могат да бъдат идентифицирани случаи в САЩ, Австрия, Швейцария, Сингапур и Тайланд. Разходите за тяхното урегулиране възлизат на почти 50 хиляди долара за всеки случай.

Най-сложно е било хоспитализацията на 76-годишна туристка с пневмония в Швейцария. Тя е била застрахована за 50 хил. евро, което е позволило на туристката да възстанови направените разходи за лечение, посочват от съобщи ERV.

От компанията също така добавят, че компенсацията за туристите се изплаща в 99% от застрахователните случай. Според резултатите за 2017 година ERV, част от германската ERGO и с дружества в редица европейски страни, запазва второто място сред компаниите за застраховане на туристите и остана първа в застраховката за отговорност на туроператорите, съобщава пресслужбата на компанията.