Азербайджанската държавна газова компания Socar има интерес да инвестира в газопреносната мрежа у нас и да помогне за газифицирането на българските домове. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов в Баку и срещата му с президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Каспийската държава има огромни газови залежи, а 93% от територията й е газифицирана. Тя вече има опит и в чужбина, работейки с газопреносните мрежи на Грузия и Албания. "Газификацията в България също може да се осъществи с инвестиции от страна на Socar", посочи Алиев. У нас определено има потенциал за това, тъй като едва 3% от територията на страната ни е газифицирана.

България и Азербайджан ще си партнират в различни области

Източник: БГНЕС

България и Азербайджан ще си партнират в различни области

Азербайджан ни предлага природен газ на най-ниската възможна цена. Страната ни вече договори 1 млрд. куб. м от находището Шах Дениз, а в бъдеще може да бъдат договорени и още. "Това би било възможност за огромен брой домакинства в България да се отопляват, да готвят и в същото време да не замърсяват околната среда", заяви Борисов.

Азерският газ може да бъде от полза и за енергийно бедните, като бъде включен в техните социални пакети за отопление. Той е и много по-чисто гориво от използваните сега дърва и въглища, което ще намали и замърсяването на въздуха.

Домовете ни могат да станат по-топли, благодарение на азерския газ

Източник: iStock

Домовете ни могат да станат по-топли, благодарение на азерския газ

Вече се търси начин Socar да участва в газификацията на населени места у нас, където в момента вече има изградена мрежа на единствения битов доставчик в България "Овъргаз". С тази държава са ангажирани енергийните и икономическите министри на двете държави.

През настоящата година азерският газ вече ще може да стига до България, защото ще бъде завършен газопроводът ТАНАП, който свързва азерските находища с Адриатика през Турция и Гърция.

"Газпром" е увеличил доставките за България с 12%

"Газпром" е увеличил доставките за България с 12%

През 2017-а търсенето на руски газ в Европа е нараснало значително

През юли трябва да бъде завършена газовата връзка между България и Турция и да получаваме газ пред южната ни съседка.

Месец по-рано трябва най-после да започне изграждането и на интерконектора между България и Гърция. Пълните обеми азерски газ могат да стигат до страната ни едва след пускането на газовата връзка с Гърция, но първоначално доставките ще могат да се осъщестявяват и през тази с Турция.

Все още не е ясно каква е точната цена на природния газ от Азербайджан. Споразумението бе подписано преди близо 10 години, но се чакаше изграждането на газопровода ТАНАП, за да започнат доставките.

"Азербайджан разполага с огромни резерви от газ. 2.6 трлн. куб. м годишно могат да бъдат доставяни и това ще е принос за подсигуряване на енергийната сигурност на Европа", заяви Илхам Алиев.