Българската компания Dronamics и австралийската аерокосмическа инженерингова компания Quickstep подписаха договор за производство на безпилотния товарен дрон Black Swan ("Черният лебед"). Той ще се произвежда и доставя от звеното на австралийците - Aerostructures, става ясно от съобщение на Quickstep.

Black Swan беше официално представен през декември 2021 година на Летище София, след като разработването му отне около 7 години. Безпилотният дрон позволява пренос на 350 кг товар на разстояние до 2500 км. Това позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии, от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части.

Снимка 556533

Първоначалният договор за поръчка е за 10 самолета, с потенциал за още хиляди в бъдеще

Предвижда се доставката на три безпилотни дрона до октомври 2023 година и на още седем до юли 2024-а, а сделката с авастралийската компания е отнела няколко месеца преговори.

Товарни самолети без пилоти на борда: BBC разказва за българската Dronamics

Товарни самолети без пилоти на борда: BBC разказва за българската Dronamics

Как "Черният лебед" свързва гръцките острови?

Припомняме, че през 2022 година година българската компания, основана от братята Свилен и Константин Рангелови, обяви партньорство с германския производител на аерокосмически и автомобилни компоненти Cotesa.

Dronamics е първата в света карго-дрон авиокомпания с лиценз да оперира в Европа. Компанията има за цел да демократизира въздушния превоз на товари, правейки бързите и надеждни доставки достъпни за компании и общности навсякъде, особено в отдалечени и труднодостъпни райони.

Dronamics претендира за обхват от 2500 км за своите самолети, поставяйки цяла Западна Европа в обсега на всеки базиран в ЕС карго център.

Очакваната стойност на договора е в размер на $4,5 милиона до $5,5 милиона, пише в съобщение на Quickstep.

Dronamics, която иска да промени товарната индустрия, получава €2,5 милиона финансиране

Dronamics, която иска да промени товарната индустрия, получава €2,5 милиона финансиране

Финансирането ще подпомогне изграждането на първите дрон-портове на Стария континент