Българският дигитален портфейл phyre вече поддържа услугата Apple Pay в сътрудничество с Mastercard, съобщиха от компанията. Благодарение на нея всеки може да плаща само със своя iPhone, Apple Watch, iPad или Mac

"Преди малко повече от година phyre стартира мобилните плащания за Android, когато това бе по-скоро екзотика. От тогава получихме хиляди въпроси от всички части на страната, кога ще е възможно да се плаща и с iPhone и общеахме, че това ще се случи. Изключително сме щастливи, че дългото чакане приключи и Apple Pay вече е наличен за phyre потребителите в България. Горди сме, че сме единствена услуга на нашия пазар, която предоставя мобилни плащания, както в Android, така и в iOS. Вече и притежателите на iPhone и iWatch нямат да имат нужда от нищо друго освен от телефона или часовника си, за да платят и използват картите си за отстъпки", каза изпълнителният директор на phyre Константин Джелебов.

phyre е безплатно за сваляне приложение. След регистрацията, потребителят зарежда определена сума пари в него чрез банкова карта на Visa и Mastercard без значение от банката издател.

Те могат да бъдат използвани за плащания в магазини, ресторанти, кафенета и навсякъде другаде, където има POS терминал, поддържащ безконтактно плащане. Доближавате телефона си до него, въвеждате своя PIN код и плащате.

Към момента около 90% от терминалите в България са безконтактни, а според картовите оператори до края на тази или в началото на следващата година всички ще бъдат такива, казват от phyre.

Едно от другите предимства на приложението е възможността за изпращане на пари мигновено между потребителите. Това прави разделянето на сметки в ресторанта далеч по-лесно, а преводите - дори и международните - безплатни и лесни.

Ползването на самия phyre е безплатно в рамките на първите 12 месеца, а след това се начислява такса от 1 евро месечно. Прехвърлянето на пари от банкова карта в приложението също не струва нищо, казва Джелебов.

При плащане във валута, различна от тази, с която е заредена виртуалната сметка, се начислява такса от 1,25 процента, но се очаква скоро да бъде въведена възможност за поддържане на няколко сметки с различни валути.