Най-популярната ирландска бира Guiness ще бъде с променена рецепта за първи път от 256 години насам, за да стане тя подходяща и за вегани. Това вероятно поражда въпрос как може пивото да съдържа животински продукти.

Ето го и отговора: като част от филтрацията на напитката, докато тя се вари от производителя използват рибешки желатин. Той се използва също в млечната индустрия и винопроизводството. Същата съставка можете да намерите в някои сладкарски изделия, като плодови желета.

Именно заради това от Guiness и от компанията майка Diageo са решили от следващата година във вкуса на тяхната бира да се усещат само хмел, ечемик, мая и вода, като ще бъде подобрен начинът на филтриране.

Говорител на консорциума Diageo обяснява, че от доста време се търси подходящ заместител на желатина. "Нашите пивовари работят усилено, за да подобрят качеството на техниките за варене, разработени в Дъблин преди 256 години", казва той.

За всички, които нямат търпение да я опитат, новата веганска бира Guiness трябва да се появи в късната 2016 г.