Премиум производител №1 в света BMW отчете в Мюнхен нова рекордна печалба - най-голямата до сега и най-високите дивиденти, получавани от инвеститорите, стана ясно по време на традиционната годишна пресконференция за финансовите резултати, пише autobild.bg.

Това е последният форум, който се води от председателя на управленския борд Норберт Райтхофер, чието място от 1 май ще заеме Хералд Крюгер.

Преди облагането с данъци печалбата за 2014 г. е 8,7 млрд. евро, което е ръст с 10,3% спрямо 2013 г., която също бе рекордна. Причината за ръста са новите модели като BMW X4, Серия 2 и 4. Част от печалбата е разпределена и на служителите, чийто брой е нараснал на 116 324, или с 5,4% повече от 2013 г.

Продажбите на трите бранда BMW, MINI и Rolls-Royce отчитат увеличение с 7,9 % до 2,1 млн. автомобила. Това е първата година, в която компанията надминава границата от 2 млн. коли.

В същото време ръстът в Китай не е толкова голям както в прогнозите и за пръв път от дълги години е в едноцифрен.

BMW планира нови 20 модела, от които 15 автомобила и 5 мотора.

За 2015 г. BMW Group предвижда ръст на печалбата преди данъчно облагане и продажбите между 8 и 10%. През тази година основните модели, които ще увеличат резултатите на компанията, са Серия 2 Gran Tourer и новото поколение Серия 7.
BMW удвои производството на двата модела от подразделението i, но въпреки това не може да смогне с голямото търсене.