Българският телевизионен и интернет оператор „Булсатком" е на път да се превърне и в мобилен. Компанията започва изграждането на 4G /LTE мобилната широколентова мрежа в страната. По този начин дружеството ще стъпи и на пазара на мобилни услуги, на който освен трите мобилни оператора работи още и компанията MAX (бившата "Макс телеком").

Инвестицията ще стане факт благодарение на отпуснати 20 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), се вижда от съобщение на банката.

Финансирането от ЕБВР ще позволи на компанията да инвестира в най-съвременните технологии и да предложи на клиентите си по-бърз и качествен достъп до широколентови услуги, особено за хората в малките населени места и отдалечените райони, уточняват от дружеството.

Нишата е видима: България е от страните с едно от най-слабите покрития на широколентови услуги в ЕС - само 34%, а в районите, отдалечени от големите градове, процентът е много по-нисък.

„Благодарение на това финансиране, "Булсатком" ще бъде в състояние да предложи на клиентите си по-добър набор от услуги и да отговори адекватно на нарастващите тенденции за търсене на медийно съдържание, предоставено чрез различни платформи", коментира Максим Заяков, изпълнителен директор на компанията.

От започване на дейността си в България през 1993 г., ЕБВР е инвестирала 2,9 млрд. евро в 227 проекта. 93% от портфолиото е в частния сектор.