"Рубикон" - една от първите частни консервни фабрики у нас, вече е в историята, след като частен съдебен изпълнител обяви за продан нейното имущество.

Контекст: "Рубикон" е основана през 1989 г. Нейният завод в село Стряма разполагаше с 6 цеха, в които се произвеждаха доматено пюре, лютеница, сосове, майонеза, гъби, плодови и медени продукти и други. Годишният производствен капацитет на "Рубикон" беше 12 000 тона.

Пловдивската фабрика за нитрилни ръкавици PPS Manufacturing фалира само след няколко месеца работа

От "Инвеститор на годината" до фалит за по-малко от година: Какво се случи с пловдивския завод за ръкавици?

От локдаун, през кризата в Суецкия канал до ценова война: Какви са причините за краха на предприятието?

На сайта си (който продължава да е активен) "Рубикон" посочват, че са "водещ производител на частни марки (частни етикети) за големи компании за търговия на дребно и едро и в общественото хранене".

Освен това компанията собственик на предприятието - "Катрин-Ко" ЕООД, разполагаше с 1500 дка лозови масиви от различни сортове.

Какво се случи: Според пловдивски медии през 2021 г. фирмата собственик на "Рубикон" е спряла да плаща на доставчици и кредитори. Справка в АПИС показва, че между август и септември същата година броят на осигурените лица спада от около и над 50 до 13, за да остане през март 2022 г. само един служител.

Според информация на TrafficNews и Plovdiv24 фирмата има 2,5 млн. лева дългове към банка, над 1 млн. лева - към партньори и неплатени данъци.

Дългове за милиони: ЧСИ разпродава имуществото на завода за хартия в Белово

Най-старата хартиена фабрика в България затъна в дългове и фалира

Дългове за милиони, запор и синдик

Вестник "Марица" цитира молба до Окръжния съд в Пловдив на управителя и собственик Екатерина Колева, според която фирмата е изпаднала в неплатежоспособност заради забавянето на субсидии от ДФ "Земеделие" в размер на 642 000 лв. по европроект и заради неиздадени в срок банкови гаранции. В същото време, ОББ е обявила три кредита на дружеството за предсрочно изискуеми.

Местното издание отбелязва, че Колева е продала друга своя фирма - "Рубикон Фуудс", която е имала над 1 млн. лева задължения към НАП.

Детайли: Насрочената за 30 май публична продан в рамките на три търга е именно във връзка със задълженията към ОББ.

Заводът на "Технойон" в Девня се продава от ЧСИ продава за 6 милиона лева

От първокласен инвеститор до фалит и разпродажба от ЧСИ: Девня остава с един завод по-малко

През 2020 г. компанията получи сертификат за инвестиции клас "А"

Първият е за нехранителни суровини (консервни кутии, PVC флакони, капачки и т.н.), вторият - за останала непродадена продукция, а третият - за по-леките машини на предприятието.