Германският концерн, специализиран в производството на гуми и други компоненти за автомобили Continental обяви, че ще инвестира 45 млн. евро в изграждането на ново производствено звено в завода си в град Сибиу в Централна Румъния. Реализацията ще бъде частично безвъзмездно финансирана от правителството по схема, подкрепяща инвестиции със значително въздействие върху икономиката на страната.

Стартът на новия проект съвпада с 20-годишнината на дружеството в румънския град.

Снимка 671142

Източник: Continental

Седмият по ред производствен модул ще се простира на площ от над 15 000 m². Около 6500 m² от нея са предвидени за същинското производство, а на останалата част ще бъдат изградени прилежащи офиси и логистична зона.

Производственото звено ще бъде съсредоточено върху създаването на интелигентни системи за автономно шофиране, системи за свързаност и други мобилни решения. Те ще са насочени към дейността на някои от ключовите клиенти на компанията в световен мащаб, като за целта ще се залага на съвременни технологии и интелигентни процеси, базирани на Industry 4.0.

Очаква се новото съоръжение да бъде завършено в края на 2025 година, а реалният старт на дейността в него да бъде даден през пролетта на следващата, 2026-а. За целта дружеството планира да наеме около 500 нови служители, с което общият им брой само в тази румънска локация ще достигне 5000.

Преструктуриране в световен мащаб

Новината за поредна инвестиция на Балканите идва на фона на преструктуриране на бизнеса на концерна на световно ниво с цел постигането на "по-висока конкурентност", заявиха в края на 2023 г. от дружеството.

През ноември концернът обяви, че планира мащабни съкращения - на около 5500 служители, с което да оптимизира разходите си. От Continental се надяваха, че с това ще постигнат намаление на разходите с 400 млн. евро до началото на 2025 година. Паралелно с това беше анонсирано и закриването на отдел "Интелигентна мобилност".

Защо Continental "прелива" работници на оръжейния гигант Rheinmetall

Защо Continental "прелива" работници на оръжейния гигант Rheinmetall

Десетки служители ще започнат работа в заводите на компанията, за да не останат на улицата

Преди седмица пък в медиите се появи информация за споразумение между Continental и военнопромишления концерн Rheinmetall, според което работници от автомобилния сектор в Германия ще се преквалифицират за работа в новото съоръжение.