Crypto.com призна, че е направил още една голяма и тревожна техническа грешка: по погрешка изпрати 320 000 в етериум (около 416 милиона долара) към друга борса за криптовалута, наречена Gate.io, преди около три седмици. В публикация в Twitter главният изпълнителен директор на Crypto.com Крис Марсалек казва, че компанията е трябвало да изпрати валутата до един от своите студени или офлайн портфейли, но случайно го е изпратила на адрес в "белия списък", принадлежащ на нейния корпоративен акаунт в Gate.io съобщава The Verge.

Всичко това се разигра, след като Марсалек публикува публично адресите на студения портфейл на компанията, за да осигури прозрачност за това какво борсата прави със средствата си. След ровене в транзакциите на Crypto.com, един потребител в Twitter посочва, че борсата е изпратила 320 000 в етериум на Gate.io на 21 октомври, сума, която съставлява около 80 процента от етериум портфейла на компанията.

Crypto.com спря определени трансакции в системата си

Криптоборса с 1500 служители в България спря някои от трансакциите в система си

"Ние не искаме допълнителен риск за нашите потребители, идващ от тази област"

По-късно Маршалек добавя, че е успял да възстанови "цялостните" прехвърлени активи. Потребителите на Twitter потвърдиха , че Crypto.com е получил средствата си обратно около седмица по-късно, прехвърляйки 285 000 етериум (около 350 милиона долара) в един портфейл и поставяйки останалите 35 000 етериум (около 43 милиона долара) в друг. Gate.io също публикува отговор, отбелязвайки, че е започнал да връща средствата, след като са разбрали, че преводът е "оперативна грешка". Но поне този път средствата на Crypto.com действително са били върнати. През август доста злощастна грешка доведе до това, че Crypto.com преведе на клиент 7.2 милиона долара вместо 68 долара, като в момента води съдебни дела, за да си върне парите.

Въпреки уверенията от Маршалек, че "всички наши системи работят нормално", цялото това изпитание предизвика изтегляне на пари от платформата, тъй като потребителите започват да се притесняват дали Crypto.com ще претърпи същата съдба като вече фалиралата борса FTX. Някои потребители спекулират дали прехвърлянето е направено, за да се промени доказателството за резерви, което многобройни крипто борси обещаха да предоставят в отговор на срива на FTX.

Докато Gate.io публикува своята моментна снимка от одита на активите на 19 октомври и изясни, че "депозитът на Crypto.com не е включен", Crypto.com предостави частично доказателство за резерви на 11 ноември. Изпълнителният директор на Binance Чангпенг Жао изглежда намекна за ситуацията в туит в неделя сутринта , заявявайки: "Ако една борса трябва да премести големи количества крипто преди или след като демонстрира адресите на портфейла си, това е ясен знак за проблеми. Стой настрана."

Освен това, силно притеснение е, че 20% от активите на Crypto.com са в не особено популярната криптовалута Shiba Inu, която е считана за шеговита, а не за сериозна криптовалута.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители

Crypto.com е и голям работодател в България, като до юни 2022 година имаше близо 3000 служители, но те бяха намалени драстично до 1500 през август.