Платформата за обмен на криптовалути Crypto.com, която има офис в София и за която работят стотици български служители, вероятно търси начин как да освобождава хора от България, без да се налага да ги съкращава. Това поне твърдят пожелали анонимност служители на компанията, които се свързаха с екипа на Money.bg.

Един от тях работи в българския офис на дружеството от август 2021 година като специалист "Клиентското обслужване с английски език". Условно ще го наричаме Алекс, защото сам пожела анонимност. Той разказа пред редакцията, че когато през 2022 година започват съкращенията в Crypto.com на глобално ниво, започва и масово уволнение на хора в България.

"Бяха съкратени над 2000 души от българския екип, в момента сме по-малко от 1000. В моя отдел - "Клиентско обслужване", сме около 600 човека. Основният проблем е, че българският мениджмънт на компанията изведнъж реши да ни принуди да работим присъствено и то всеки ден в софийския офис, а това няма как да се случи. Първо, защото голяма част от служителите не са от столицата и второ, защото договорката ни е била друга. И те ни казват - или идвате в офиса, или напускате", разказва Алекс.

Справка в търговския регистър показва, че служителите на българското дружество "Форис Юръп" ЕООД, което наема местния персонал, са намалели от максимума си 2 984 души през юни 2022 година до 886 през септември 2023-а. Само от началото на 2023 година до септември на същата година, служителите са намалели с 299.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители

Средната работна заплата, която получават служителите от българския екип на крипто компанията, е около 2 500 лева бруто плюс различни бонуси и придобивки. Бонусите се превеждат в тяхната криптовалута - кронос. Служителите са разочаровани от още нещо - когато са постъпвали на работа са им били обещавани акции, но Crypto.com, регистрирана в Сингапур, не е на фондовата борса.

Снимка 585911

Източник: iStock

От Crypto.com заявиха за Money.bg, че "новата политика на компанията е свързана до голяма степен с присъствена работа и че когато се налага да съкращават хора поради различни причини, те го правят официално, а не по заобиколен път".

Алекс и много от колегите му обаче са сигурни, че ултиматумът за присъствие в софийския офис е повод много служители да напуснат работа сами. Според голяма част от българския екип, компанията има финансови или други затруднения, но в момента не иска официално да уволнява персонал. Казват още, че работата им в последно време значително е намаляла, най-вече що се отнася до обслужването на клиенти.

Стъпването на компанията в България и нейният растеж се случиха паралелно с бурното развитие на криптосектора и поскъпването на цените на криптоактивите през изминалите няколко години. През 2021 година броят на служителите нараства от 344 през януари до 1 754 през декември, а през януари 2022-а вече са 2 171 души. 

Миналата година главният изпълнителен директор на Crypto.com Крис Маршалек публикува тема в Twitter, описваща позицията на компанията относно пазарната ситуация в момента. Той коментира, че "платформата е принудена да намали служителите си, докато бичият пазар се върне, защото само така ще запази позициите си".

Crypto.com изпрати 400 милиона долара по грешка в друга борса, но успя да си ги възстанови

Да преведеш 400 милиона долара на грешен адрес

Това не е първата грешка на компанията, но е най-голямата за момента