Dronamics - първата в света карго-дрон авиокомпания с лиценз да оперира в Европа, обяви, че е получила грант от €2,5 милиона от Европейската комисия в рамките на престижната програма EIC Accelerator на ЕСИ (Европейски Съвет по Иновациите).

Асоциацията също така заяви намерението си да подкрепи предстоящия кръг от финансиране, серия А, на българската компания, който се очаква да отключи следващата фаза на развитие на компанията.

Финансирането ще подпомогне развитието на компанията в мащаб, както и изграждането на първите дрон-портове в Европа.

Европейският съюз е дом на милиони хора, живеещи в територии, до които традиционният превоз на товари често отнема дни. Компанията има за цел да демократизира въздушния превоз на товари, правейки бързите и надеждни доставки достъпни за компании и общности навсякъде, особено в отдалечени и труднодостъпни райони.

Българските дронове Dronamics ще се произвеждат в германски завод

Ето къде ще се произвеждат българските дронове Dronamics

Dronamics обявява партньорство с Cotesa за производство на товарните дронове "Черният Лебед"

"За нас е чест да получим тази подкрепа от Европейския съвет по иновации, още едно доказателство за потенциала на логистиката с дронове върху икономиката на Европейския съюз като цяло.

Ще използваме финансовата подкрепа, за да положим основите на нашите операции в Европа и да продължим да развиваме иновациите в новия сектор, в който оперираме.

Целта ни е да революционизираме товарната индустрия чрез последни технологии в авиацията", коментира Свилен Рангелов - съосновател и главен изпълнителен директор на компанията за товарни дронове.

Dronamics е водещият разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, създадени специално за товари. Техният Black Swan ("Черен лебед") може да пренесе 350 кг на разстояние до 2500 км, което позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии, от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части.