Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК, Caspian Pipeline Consortium) - един от най-големите петролопроводи в света, пренасящ казахстански суров петрол - да спре дейността си за 30 дни, съобщи Ройтерс.

КТК, през който се пренася около 1% от световния петрол и който включва американските големи компании Chevron и Exxon, посочи, че решението за спиране на неговите операции засяга проблеми, свързани с обработката на петролни разливи и че консорциумът трябва да се съобрази с решението.

От КТК съобщават, че руският вицепремиер Виктория Абрамченко е наредила на регулаторите, включително регулатора на индустриалната безопасност "Ростехнадзор", да инспектират съоръженията на руската част от консорциума.

Според КТК, проверката е открила някои "документални" нередности в плановете за справяне с нефтените разливи. Миналата година в участък на терминала имаше петролен разлив.

Тръбопроводът КТК е в центъра на вниманието след това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна и която "операция" ограничи руския износ и доведе до скок в цената на петрола, пише Ройтерс.

САЩ наложиха санкции върху руския петрол, но с уговорката, че потоците от Казахстан през Русия трябва да вървят непрекъснато.

Чрез тръбопровода бяха изнесени през миналата година 54 милиона тона, или около 1,2 милиона барела петрол на ден, от основния вид суров петрол в Казахстан през Черно море.

Работата на тръбопровода вече беше прекъсната поради повреда в терминалното оборудване на Черно море тази година.

Всяко голямо прекъсване на потоците пред КТК би поставило под допълнителен натиск световния петролен пазар, точно когато той е изправен пред една от най-тежките кризи в доставките след арабското петролно ембарго през 70-те години на миналия век, според експерти.