Водещият румънски онлайн търговец eMAG се готви да навлезе на трети чуждестранен пазар през тази година. В официално съобщение от компанията посочват, че това е част от стратегическите им приоритети за 2021 година, които включват още наемането на 2000 служители.

В момента компанията оперира в северната ни съседка, а извън границите ѝ има дейност в България и в Унгария.

По думите на изпълнителен президент на eMAG Юлиан Сатнчу румънската група се е отказала от първоначалната идея да навлезе на полския пазар.

"Причината е, че пазарът е по-развит и изисква друг тип инвестиции от първоначално заложените", коментира той, цитиран от Ziarul Financial и Romania Insider.

Що се отнася до това все пак на коя страна ще се спре групата, Санчу посочва, че към момента се обсъждат два различни пазара. "eMAG ще разшири своето чуждестранно присъствие повече, отколкото това у дома и ще развие платформата си по-бързо там", посочва още той.

eMAG назначи нов изпълнителен директор и планира €655 милиона инвестиции

eMAG назначи нов изпълнителен директор и планира €655 милиона инвестиции

През септември 2020 г. компанията отвори първия си шоурум в България

Юлиан Станчу изчислява, че към момента делът на компанията на румънския пазар достига 10% от общата търговия.

eMAG е управлявана от южноафриканския холдинг Naspers, а Станчу е минотарен акционер в него.

През миналия месец стана ясно, че онлайн търговецът ще изгради нов индустриален парк в северната ни съседка с площ от 100 000 квадратни метра. Той ще се намира в близост до село Жоица в окръг Гюргево, което се намира на малко повече от 90 километра от Русе.

Първият етап от изграждането на парка трябва да бъде готов до лятото на тази година, а вторият етап трябва да приключи до септември 2022 година, когато площта ще бъде увеличена до 130 000 квадратни метра. Инвестицията в проекта ще бъде в размер на 90 милиона евро.

eMAG прави индустриален парк за €90 милиона на 90 километра от Русе

eMAG прави индустриален парк за €90 милиона на 90 километра от Русе

И планира да наеме 1200 души там