Facebook обяви, че е забранил на военните в Мианмар да използват платформите Facebook и Instagram, тъй като в страната вече седмици наред продължават масови демонстрации, след като армията завзе властта.

"Събитията след преврата от 1 февруари, включително смъртоносното насилие, породиха необходимост от тази забрана", посочи компанията в блога си. "Вярваме, че рисковете от допускането на Tatmadaw (армията на Мианмар) във Facebook и Instagram са твърде големи."

От компанията посочват още, че решението за забрана на мианмарската армия се дължи на "изключително тежките нарушения на човешките права и ясния риск от бъдещо насилие, инициирано от военните в Мианмар", както и на многократната нарушаване на правилата на Facebook от военните, включително след преврата.

Армията завзе властта в началото на месеца, твърдейки, че изборите от 8 ноември 2020 г., проведени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чи, са били манипулирани. В последствие самата Чи и голяма част от ръководството на партията бяха арестувани от военните.

Най-малко трима протестиращи и един полицай са убити при насилие по време на последвалите протести.

Facebook също забрани на всички "свързани с Tadmadaw търговски субекти" да рекламират на нейните платформи.

Facbook се използва широко в Мианмар и е един от начините, по които хунтата общува с хората, въпреки официалния ход за забрана на платформата в ранните дни на преврата.

През последните години Facebook се ангажира с активисти за граждански права и демократични политически партии в Мианмар и обърна гръб на военните, след като бе изправен пред международна критика, че публикува кампании за омраза онлайн.

През 2018 г. тя забрани достъпа на началника на армията Мин Аунг Хлаинг - сега военен диктатор - и 19 други висши офицери и организации и отне стотици страници и акаунти за координирани атаки.

Преди изборите през ноември Facebook обяви, че е премахнал мрежа от 70 фалшиви акаунта и страници, управлявани от военни, които са публикували или положително съдържание за армията, или критики към Су Чжи и нейната партия. Платформата заяви в четвъртък, че е имало опити за възстановяване на управлявани от армията мрежи, които преди това е премахнала.

Безкрайно интересно е дали платформата ще последва същата линия на поведение и срещу Китайската комунистическа партия, която от години нарушава човешките права, като по данни на DW към средата на миналата година е вкарала над 1 млн. представители на мюсюлманското малцинство уйгури в концлагери "за превъзпитание". Вероятно обаче Китай е твърде голям рекламодател, за да могат Зукърбърг и компания да си позволят подобен ход, за разлика от мианмарските военни, които са твърде удобен инструмент за поддържането на образа на "защитник на човешките права" от Facebook.