Този месец ще отвори врати първата аптека BENU (част от Група Фьоникс) в България. BENU e една от най-големите фармацевтични вериги в Европа, пазарен лидер в редица държави. Припомняме, че в края на 2022 г. BENU влезе на българския пазар като онлайн аптека.

Първата физическа аптека BENU ще бъде разположена на територията на новия магазин на Kaufland в жк. "Люлин" 3, съобщи най-големият ритейлър в България.

"BENU идва в България с мисията да зададе европейско ниво в обслужването и грижата за здравето на българското население. Целта на BENU е да бъде винаги наблизо като доверен здравен експерт за цялото семейство, да даде професионална консултация и добър съвет", подчерта Антон Марков, ръководител Бизнес към Потребителите за BENU България.

Група Фьоникс е водещ търговец на едро на фармацевтични продукти в Европа. Активна в 27 държави, компанията осигурява географско покритие в цяла Европа, осигурявайки жизненоважен принос към цялостното здравно обслужване на здравните системи на страните, в които присъства с над 39 000 служители.

Със своите аптечни марки BENU, Apotek 1, Rowlands Pharmacy, Help Net и Lloyds (Белгия, Ирландия, Италия), Фьоникс управлява повече от 3200 собствени аптеки в 17 европейски държави.

"Софарма Трейдинг" придобива 9 аптеки в София, Перник, Радомир и Дупница

Най-голямата фармацевтична компания в България купува аптеки в 4 града

Компанията е уведомила КЗК за предстоящата сделка

Групата Фьоникс записа солидни резултати през първите шест месеца на фискалната 2023/24 година (31 юли 2023 г.), въпреки постоянно предизвикателната пазарна среда, става ясно от резултати, публикувани на сайта на фармацевтичния гигант. В сравнение с първата половина на фискалната година 2022/23, общото оперативно представяне се е увеличило с 33,7% до 27,9 милиарда евро. Общата оперативна производителност, която включва приходи и такса за обслужване, е ключовата цифра, свързана с търговията на едро с фармацевтични продукти. Приходите са нараснали с 43,5% в сравнение с предходната година до 23,2 милиарда евро (първата половина на 2022/23: 16,2 милиарда евро). От тях 6,1 милиарда евро се дължат на бившите компании McKesson Europe, придобити на 31 октомври 2022 г. Тези компании са изцяло включени в ключовите финансови данни на групата PHOENIX от четвъртото тримесечие на предходната фискална година.

Печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) се повиши от 328,9 милиона евро на 411,6 милиона евро. Коригирана за загуба от деконсолидация в Швейцария, EBITDA от 425,0 милиона евро е с 96,1 милиона евро по-висока от тази през сравнителния период.

"Софарма" добавя над 100 аптеки към веригата си SОpharmacy

"Софарма" добавя над 100 аптеки към веригата си SОpharmacy

Така веригата ще управлява общо 209 обекта в 46 града у нас

Печалбата преди данъци намаля от 135,0 милиона евро на 130,9 милиона евро. Коригирана за загубата от деконсолидация в Швейцария, печалбата преди данъци се увеличи с 9,3 милиона евро до 144,3 милиона евро.