Изложението на игралната и развлекателната индустрия BEGE 2023 за 14-и път събра компании и представители на бранша от три континента, за да покажат иновативни продукти и услуги. Фирми от сектора разположиха щандовете си в Интер Експо Център в София върху площ от 7800 кв. м. Мащабното събитие събра компании-изложителки от десетки страни, сред които САЩ, Китай, Германия, Испания, Англия, Чехия, Словения, България и др. Организатор на събитието е първата браншова организация в България - Асоциацията на игралната индустрия в България (АИИБ), която е основана през 1992 г.

BEGE е най-голямата годишна среща на професионалисти от индустрията в Европа - производители и доставчици, наземни и онлайн оператори, афилиейти, доставчици на платежни услуги, медии и асоциации, като организаторите отчитат все по-голямо присъствие на онлайн сектора. Тази година събитието беше посетено от над 6 000 души от страни като Германия, Великобритания, Австрия, Италия, Кипър, Хърватия, Чехия и др.

Снимка 643684

Източник: BEGE

"България се превръща в технологичен хъб на игралната индустрия. Компании от цял свят избират да инвестират в страната и да пренесат офисите си тук. Вече има над 30 чуждестранни компании, които ситуират студиата си за стрийминг, техническия съпорт и обслужване на клиенти в София и Пловдив", каза Ангел Ирибозов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на игралната индустрия в България. Той изнесе данни, според които държавните приходи от хазартни дейности за периода 01.01.2023 г. - 30.09.2023 г са 286 млн. лева.

Традиционно бяха връчени и наградите BEGE Awards за постижения в игралната и развлекателната индустрия. Това стана на изискана церемония комплекса Palms Royale Sofia в Гранд хотел Милениум. В 22 категории бяха отличени компании, организации и личности, допринесли за развитието на игралната индустрия през последната година. Кристалните статуетки бяха в различни категории, сред които "Иновативен онлайн продукти на годината", "Онлайн стрийминг студио на годината", "Онлайн платформа на годината", "Доставчик на годината", "Изпълнителен директор на годината", "Забележителен принос", и др. Специален гост на наградите беше легендарният полузащитник на Валенсия - Гайска Мендиета, който поздрави събралите се професионалисти от бранша.

Снимка 643682

Паралелно с BEGE 2023 се проведе и Източноевропейската конференция на игралната индустрия (EEGS), която предостави информация и анализи за последните регулаторни и технологични промени в игралната индустрия не само в Европа, но и в цял свят. Сред темите на форума тази година бяха геймификацията и изкуствения интелект, тенденциите в дигиталния маркетинг, както и настоящето и бъдещето на регулациите и отговорната игра. Панелисти в двудневния форум бяха водещи международни експерти от бранша от над 20 държави.

Снимка 643686

Източник: BEGE

На 21-ви и 22-ри ноември програмата на EEGS предложи на професионалистите от бранша две съпътстващи събития Майсторски клас 2023 на тема "Ефективно използване на социални мрежи в игралната индустрия" и Афилиейт конференция с представители на компании, свързани с игралния сектор, които обмениха идеи и опит и изградиха нови бизнес контакти.

През 2024 г. ще се проведе 15-ото издание на BEGE и EGGS, което отново ще събере представители на индустрията и ще обхване най-важните и значими теми за сектора. В годините BEGE успя да се наложи като едно от най-значимите игрални събития в целия свят.