Френската банка BNP Paribas, която е най-големият кредитор в еврозоната, отчете по-ниска от очакваната нетна печалба за четвъртото тримесечие ма 2022 г., съобщи Reuters.Основните причини за спада в печалбите е скок в оценката на риска и по-високите оперативни разходи, които компенсират бума в търговските продажби.

Банката обаче повиши целите си за 2025 г., като обяви и програма за обратно изкупуване на свои акции на стойност 5 милиарда евро през 2023 година.

През последното тримесечие на 2022 г., нетната печалба на банката спадна с 6,7% на годишна база до 2,15 милиарда евро (2,31 милиарда долара), поради скока с 52% на годишна база в цената на риска. т.е. заделената сума за евентуално компенсиране на необслужвани кредити достигна 773 милиона евро.

От BNP Paribas коментирант, че оценката на риска все още е ниска, тъй като основният й коефициент на първо ниво - мярка за способността на банката да издържа на сътресения - към края на декември е 12,3%.

Коефициентът на платежоспособност на BNP Paribas беше значително повлиян от продажбата на подразделението за търговия "на дребно" на групата в САЩ за 16,3 милиарда долара. Сумата по сделката, която приключи на 1 февруари, ще финансира по-голямата част от обратното изкупуване на акциите на стойност 5 милиарда евро.

BNP Paribas търси купувач на бизнеса в някои страни от ЦИЕ, включително България

BNP Paribas търси купувач на бизнеса в някои страни от ЦИЕ, включително България

Към момента френската банка преценява интереса на купувачите