"Газпром" достави рекорден обем природен газ на Турция по газопровода "Син поток" през 2021 г. - почти 16 милиарда кубически метра.

"През 2021 г. беше поставен исторически рекорд за доставки по газопровода "Син поток" от Русия до Турция. Миналата година по "Син поток" бяха доставени 15,98 милиарда кубически метра газ. Това е най-големият годишен обем от началото от експлоатацията на газопровода през 2003 г.", се казва в съобщението на "Газпром експорт", цитирано от ТАСС.

Ръстът на доставките съвпадна с исторически рекорд на потреблението на газ в Турция, отбелязва "Газпром експорт". По предварителни оценки, през 2021 г. той възлиза на около 61 млрд. куб. метра.

"Син поток" беше първият морски газопровод на "Газпром", който свързва директно Русия с голям експортен пазар. Почти две десетилетия по-късно отчитаме, че този подход се е оправдал напълно. Рекордното запълване на капацитета на "Син поток" до максималния му капацитет вдъхва оптимизъм и красноречиво доказва ефективността на директните доставки по морски газопроводи", коментира Елена Бурмистрова, заместник-председател на УС на "Газпром" и генерален директор на "Газпром експорт".

Русия доставя природен газ на Турция по два тръбопровода през Черно море. "Син поток" е пуснат в експлоатация в началото на 2003 г. и има проектен капацитет от 16 милиарда кубически метра газ годишно, с обща дължина от 1213 км.

Експортният газопровод "Турски поток" се състои от две "линии", едната от които е предназначена за доставка на газ за турските потребители, а втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на "Турски поток" е 31,5 млрд. куб. м, той влезе в експлоатацията през януари 2020 година.

Русия с условие за увеличение на природния газ за Европа: сключване на дългосрочни договори

Русия с условие за увеличение на природния газ за Европа: сключване на дългосрочни договори

Германия, купувайки руски газ по дългосрочни договори на ниски цени, частично го продава