Руският монополист Газпром е уведомил Министерството на енергетиката, че не приема предложението на "Роснефт" за сключване на агентско споразумение за експорт на природен газ, добиван от петролната компания, по тръбопроводите към Европа.

Това е заяви днес енергийният министър Александър Новак, съобщават руските медии.

Към настоящия момент в Русия монополът върху тръбопроводния  експорт   на природен газ принадлежи на Газпром.

Освен „Роснефт”, в началото на март и енергийната компания „Новатек” поиска от правителството право на достъп до такъв експорт. В частност ставаше дума да се разреши на нейната швейцарска дъщерна компания Novatek Gaz & Power Gmbh да доставя на европейски потребители газ добиван от предприятието  "Арктикгаз", което принадлежи на „Новатек” и  "Газпром нефт".

Малко по-късно шефът на независимата компания Леонид Михелсон заяви, че „Новатек” не е против и да закупува 2-3 млрд. куб. метра от газ от  "Газпром" и да го продава на европейските пазари.

От своя страна зам.-председателят на „Газпром” Александър Медведев посочи, че независимите производители не бива да мислят само за своите интереси, но и за интересите на държавата. „Сега не е време да се предлагата на пазара допълнителни количества природен газ”, отбеляза Медведев.

По данни на управлението на Горивно-енергийния комплекс на Русия  в страната през 2015 г. са добити 635,35 млрд. кубични метра природен газ, което  с 1 процент по-малко от предходната година. От този обем на "Роснефт"  се падат  42,3 млрд. куб. м, а на „Новатек” - 51,8 млрд. кубични метра.