Една от големите международни фармацевтични компании с дейност в България готви промени на бизнес модела си на пазарите в Централна и Източна Европа. Тази седмица се появи информация, че британският лидер в сектора GlaxoSmithKline (GSK) обмисля да затвори 16 офиса в региона, включително и този в София, в който работят около 130 души.

"Капитал" съобщи това преди дни, позовавайки се на свои източници. От Money.bg потърсихме коментар от компанията за това какви са плановете за бизнеса ѝ у нас и дали се готви да освободи екипа си в столицата.

От GSK не отрекоха, но и не потвърдиха категорично тази информация. Според изпратеното до редакцията съобщение, групата готви промяна на бизнес модела си, като ще разчита на партньори за разпространението на продуктите си в региона. "Преминаваме към партньорски модел, за да продължим да гарантираме достъпността на нашите лекарства, ваксини и потребителски здравни продукти за пациентите", се посочва в отговора.

На въпроса каква е причината за промените от дружеството потвърждават, че с тях ще продължат да предлагат продуктите си на българския пазар, като в същото време се съобразят с необходимостта от промени в дейността им.

"Промените, които правим, ще гарантират, че ще изберем най-ефективния начин да продължим да предоставяме нашите продукти на пациентите и потребителите в България, като същевременно вземем предвид и нуждите на бизнеса ни", обясняват от компанията.

Според данни на специализираната платформа Company Guru към края на 2019 година "КлаксоСмитКлайн" ЕООД, чрез което групата оперира на българския пазар, има около 130 служители в страната. От отговора на компанията на въпросите става ясно, че част от заетите в него може да бъдат освободени, но засега от дружеството не дават информация колко хора могат да бъдат засегнати.

"За фармацевтичния си бизнес ще минем през процес на консултации и докато те са в ход не можем да дадем информация за броя на засегнатите служители. Можем обаче да уверим, че се ангажираме да гарантираме, че засегнатите служители ще получат подкрепа от наша страна", казват от компанията.

"ГлаксоСмитКлайн" ЕООД е сред най-големите компании във фармацевтичната индустрия в България с приходи от над 109 милиона лева за 2019 година и нетна печалба от 3,7 милиона лева. Дружеството оперира на българския пазар от 2003 година.

GSK е международна фармацевтична компания с централа в Брентфорд, Англия. Тя е основана през 2000 година след обединението на фирмите Glaxo Wellcome и SmithKline Beecham. Според Forbes към 2019 година групата е шестата по големина във фармацевтичната индустрия в света. Тя има офиси в над 100 държави, а служителите ѝ в световен мащаб са повече от 99 000 души.