Във вторник вицепрезидентът на Google по въпросите на публичната политика Бхатия, заяви пред членовете на съдебната власт на Сената, че много критикувания проект Dragonfly на компанията - търсачка за китайския пазар - е бил прекратен и служителите, които работят по него са преразпределени. Изпълнителният директор на Google също потвърди, че не работят по цензурираната търсачка за Китай, предаде Business Insider.

Съобщението дойде два дни след като технологичният милиардер Питър Тийл заяви, че Google е бил "привидно предателски" за решението си да работи с китайските военни, вместо с американските. В продължение на месеци технологичният гигант не даваше ясни отговори на въпросите свързани със статуса на цензурираната търсачка за Китай, но на заседанието на Сената във вторник, Каран Бхатия изясни ситуацията.

Провъзгласяването идва след повече от 6 месеца откакто изпълнителният директор на Google Сундар Пичай заяви пред Конгреса, че "няма никакви планове за стартиране на услуга за търсене в Китай", но възможности за работа с Китай не са изключени. През юни Пичай каза пред CNN, че компанията няма планове да стартира търсачка в Китай, но все пак беше искан по-категоричен отговор за плановете на технологичния гигант от законодателите, акционерите и групите за защита на правата на човека.

Така или иначе, отговорите на Каран Бхатия изглежда отлагат всякакви нерешени въпроси около проекта, а това идва навреме за Google.

В неделя технологичният милиардер Питър Тийл заяви, че гигантът от Силициевата долина изглежда "привидно предателски" заради решението си да работи с китайските военни, а не американските като визира изгражданата търсачка за Китай и договор, свързан с технологията на изкуствения интелект, който е отменен от Министерството на отбраната на САЩ (известен като Project Maven). Публичното потушаване на Dragonfly може да спомогне за задушаването на спора, предизвикан от Тийл, който включи и намесата на ФБР и ЦРУ и стартиращи разследвания на компанията.

Белият дом призова Google да спре проекта Dragonfly

Белият дом призова Google да спре проекта Dragonfly

Вицепрезидентът смята, че той ще подпомогне цензурата в Китай

Въпросите от правителствените служители във вторник включваха и такива дали в услугите или личните данни на Google е било прониквано от китайското правителство. Бхатия категорично отвърна, че такова нещо няма и че приемат сериозно заплахата от всяко проникване в системите им.

Google e бил и обект на твърдения, че резултатите от търсенето и решенията за забрана на някои съдържания и коментатори на видео платформата YouTube са сами по себе си пристрастни и са предназначени да заглушат консервативните гласове. През юни, президентът Тръмп обяви пред Fox Business Network, че Google (заедно с Facebook) трябва да бъдат съдени за пристрастие към консерваторите.

Каран Бхатия многократно отрича политическата идеология сред ръководството на Google да играе роля в алгоритмите или продуктовите решения, но така или иначе сенаторите по време на съдебната комисия във вторник, озаглавена "Google и цензурата чрез търсачки", призоваха гиганта за повече промени.

По думите на сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, "Големите технологии, най-вече Google, са в средата на перфектна буря" като добави, че "Надявам се, че мислите радикално за ролята и отговорността, които имате в обществото, които според мен трябва да се променят."