Една от най-големите пивоварни в света - Heineken, обяви, че планира да увеличи цените на бирата догодина. Това ще стане "там, където е възможно", а причината е опит бизнесът да се справи с нарастващите разходи за суровини и енергия, особено в Европа.

Вторият по големина пивовар в света очаква скок на производствените разходи "във високи двуцифрени числа на хектолитър" през следващата година, както и "значително по-високи енергийни разходи, особено в Европа", става ясно от изявление на компанията, цитирано от световните медии.

След половин век работа Heineken затваря един от заводите си в Румъния

След половин век работа Heineken затваря един от заводите си в Румъния

Производството в пивоварната на Heineken в Констанца започва през юни 1970 година

От Heineken заявиха, че планира да увеличава цените "отговорно според условията на местния пазар", за да покрие по-голямата от увеличението на производствените цени. Въпреки това оперативната печалба вероятно ще изостане спрямо нетните приходи следващата година.

Пивоварите успяха до голяма степен да защитят маржовете си тази година, вдигайки цените, за да се справят с нарастващите разходи. Има обаче ограничение доколко потребителите могат да се справят, тъй като галопиращата инфлация и по-високите цени на храните и енергията унищожават покупателната сила за продукти извън най-необходимите.

Нидерландската компания все пак очаква стабилен до умерен ръст на обемите през 2023 година, с увеличения на развиващите се пазари и спадове в Европа. Брутните икономии вероятно ще надвишат целта от €2 милиарда.

Производителят на най-продаваната бира в Европа Heineken отчете спад в търсенето

Производителят на най-продаваната бира в Европа отчете спад в търсенето

Според компанията продажбите й през третото тримесечие са нараснаха с по-малко от очакваното