В сърцето на Хонконг, на 66-ти етаж на Международния търговски център там, се намира централата на една не особено известна компания, която обаче има сериозен успех на фондовия пазар. По-конкретно казано този малко странен и дори мистериозен успех е довел до впечатляващите 8563% ръст на акциите й през последните 5 години.

Това е компанията China Ding Yi Feng Holdings, за чийто растеж ветераните на местния фондов пазар все пак имат обяснение. Но дори то звучи леко налудничево, като се има предвид, че за последните 7 от 8 години дружеството е загубило пари, а неговият основател е мишена на редица критици в китайските медии. И все пак ценните книжа са поскъпнали рекордно.

Впечатляващият скок на DYF е на фона на продължителни колебания при акциите, които застрашиха репутацията на Хонконг като един от най-големите финансови пазари в света. Този успех показва как в резултат на пасивните инвестиционни стратегии, такива случаи ще бъдат все по-често срещани, пише Bloomberg.

Интересното е, че във въпросната компания са инвестирали международни фондове, управляващи милиарди, като BlackRock, Vanguard Group Northern Trust.

Нито от компанията, нито от нейните инвеститори обаче желаят да коментират каква е причината за този успех.

DYF днес е с пазарна капитализация от 31,7 милиарда долара или 4 милиарда долара. Тя е регистрирана в Хонконг като т.нар. Chapter 21 инвестиционна компания.

Този тип компании, за разлика от другите, нямат собствен бизнес, който управляват, а купуват минотарни дялове в други публични и непублични фирми. Може да се каже, че до голяма степен техният успех зависи от това колко добри инвестиционни умения имат техните мениджъри. Това може и да обясни успехът на DYF през последните години, въпреки че в портфолиото на компанията присъстват и доста компании, отчели сериозни загуби през последните години.