Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 2,57 милиона лева глоба на българското дружество "Балкам Груп" ООД по жалба от "Якобс Дау Егбертс БГ" ЕООД. Санкция в размер на 40 000 лева е наложена и на търговския му партньор "Агро Фуудс Бъглария" ЕООД. Причината се крие в имитация на продукта кафе "Nova Brasilia", пазарен лидер в България от 2012 до 2017 г. в сегмента мляно кафе.

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Административния съд в София.

Двете опаковки Източник: КЗК

Двете опаковки Източник: КЗК

"Якобс Дау Егбертс БГ" е учредено през 2015 г. и е правоприемник на "Монделийз" по отношение на бизнеса с кафе. Самата марка кафе "Nova Brasilia" се продава на българския пазар от 1991 г. с непроменен външен вид. И според проучване на Nielsen е номер едно по продажби в сегмента мляно кафе с над 50% пазарен дял."Агро Фуудс България" пък е основана в края на 2015 г. Поради липса на производствени мощности, компанията сключва договор с "Балкам Груп" за производството на кафе "Brazil Selection" в края на 2017 г.

Решението за външния вид на опаковката е на управителя на "Агро Фуудс България" Веселин Механджийски и според договора между двете дружества "Балкам" няма отговорност за нея.

КЗК обаче не възприема това твърдение и смята, че клаузата не освобождава от отговорност дружеството, като посочва, че Комисията и Върховният административен съд вече имат подобна практика.

"Агро Фуудс България" твърди, че дизайнът на опаковката, видим на снимката по-горе, не представлява имитация.

Комисията възприема нарушението като "тежко" и налагат 6% глоба от оборота на двете дружества. Тъй като обаче "Агро Фуудс България" не предоставя на органа своя отчет, на него е наложена основна санкция от 40 000 лева.

"Метро" бе глобена с 15 милиона лева от КЗК след жалба на "Лидл"

"Метро" с глоба от 15 милиона лева след жалба на "Лидл"

Регулаторът ще решава и по оплакване срещу "Фантастико"