Money.bg започва поредица "Бизнес атлас", посветена на бизнеса в различните български региони. Ще ви разкажем за успешни и иновативни компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е само един или два града - всички го знаем, но е добре да си го припомняме.

Компанията за производство на мебели "Ирим" е една от най-големите фирми в сегмента в България. Основано през 1990-а година, вече над 30 години дружеството от Русе успява да бележи успехи, за увеличава капитала си и да трупа ръст на приходи и оборот, въпреки не леките условия за развитие на бизнес в страната. 

Семейната компания отчита ръст на оборота си през последните години и според очакванията до края на 2024-а той да достигне около 90 милиона лева. "Ирим" не спира да инвестира в развитието си, но като много други компании у нас, днес е изправена пред един от най-сериозните проблеми за всеки бизнес, а именно липсата на кадри.

Снимка 670436

"Нашият основен проблем днес е свързан именно с все по-трудното намиране на работници и този проблем се задълбочава все повече. Единственият изход от тази криза е да наемем служители от чужбина и точно това ще направим", коментира за Money.bg съсобственикът на "Ирим" Николай Иванов.

Силистренската мебелна компания, започнала с едва 5 служители, която днес обзавежда офиси, хотели и шоуруми в Европа

Силистренската мебелна компания, започнала с едва 5 служители, която днес обзавежда офиси, хотели и шоуруми в Европа

Компанията изгражда и собствена фотоволтаична централа

Наемане на работници от далечни и екзотични страни

От мебелната компания намират изход от кризата, свързана с липсата на кадри у нас в наемането на работници от Бангладеш и Непал. Съвсем скоро предстои те да бъдат обучени в производството, като това, което им се предлага е настаняване, транспорт, храна и заплати от минимум 500 евро на месец.

"Очакваме първите си 24 работници от Непал и Бангладеш да започнат работа това лято, на 1 август", споделя ни Иванов.

Снимка 670437

Освен наемането на служители от далечни страни, компанията вижда решение на проблема с недостига на персонал и в обучението на кадри от ранна възраст. Затова участва в програма с местния техникум по дървообработване и набира работници от съседните села.

Снимка 670438

"Ирим" произвежда корпусна мебел, като най-голям дял в производството на компанията заемат кухните. Половината от продукцията на фирмата от Русе се реализира на българския пазар, а останалата част се изнася в чужбина.

От мебелната са горди, че въпреки недостига на кадри, разполагат с най-големия за мебелното производство в България дизайнерски отдел. Екип от висококвалифицирани дизайнери все още диктуват новите тенденции на българския пазар.

До 1 милиард лева загуби за икономиката от горския сектор: Мебелни производители внасят дървесина отвън

До 1 милиард лева загуби за икономиката от горския сектор: Мебелни производители внасят дървесина отвън

Възможни са съкращения и фалити, алармират от бранша