Разработването на най-новата ядрена подводница на военно-морските сили (ВМС) на САЩ, клас Columbia ("Колумбия"), се отлага най-малко с една година, като основната причина за това са прекъсвания на веригите за доставки. Това съобщи Reuters, позовавайки се на представители на ВМС на САЩ.

По техните думи, създаването на подводницата от клас Columbia изостава от графика с 12-16 месеца. Влизането в експлоатация на новия клас подводници беше планирано за октомври 2027 г., но сега то ще стане факт най-рано в края на 2028 година. Това от своя страна ще принуди ВМС на САЩ да удължи експлоатацията на атомните подводници от клас Ohio ("Охайо"), които би трябвало да бъдат заменени именно от Columbia.

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

ВВС на САЩ планират закупуване на 100 такива самолета, които ще са "гръбнака" на военната авиация

Както коментират американски висши военни, те възнамеряват, въпреки закъснението, разработването и изграждането на подводници Columbia да продължи да бъде приоригет, тъй като те са част от т.нар. американска "ядрена триада". Другите две нейни съставни части са междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране, както и стратегическите бомбардировачи, способни да носят ракети и бомби с ядрен заряд.

Освен това, забавя се и разработката на ново поколение американски многоцелеви фрегати и подводници от клас Virginia ("Вирджиния"), и то с три години. А въвеждането в експлоатация на новия самолетоносач от клас Ford, планирано за 2028 г., също се забавя - с 18-26 месеца.

Тайван построи първата си подводница, започват изпитанията й

Тайван построи първата си подводница, започват изпитанията й

Сега страната има само 2 работещи подводници от 80-те години на миналия век