Най-големият печеливш от износа на световно известния гръцки зехтин всъщност са италианските компании.
Начинът, по който се експлоатира ценната суровина, е пример как се пропилява производствения потенциал на Гърция.
Южната ни съседка се изнася по-голямата част от висококачественото си маслиново масло на едро в необработен вид, продавайки го наполовина по-евтино, отколкото гръцките потребители го купуват в супермаркетите.
Гръцките производители на маслини отглеждат и преработват повече маслини, отколкото изисква домашното потребление и продават излишъците в Италия.
Италианските компании купуват неразфасования зехтин, смесват го със собствения си, стандартизират го и го опаковат, а след това го продават на двойна цена на чуждестранните пазари (включително този в Гърция). Всичко е напълно законно, а на етикета пише, че това е италиански продукт.
Причината за това е, че Италия използва и изнася повече зехтин, отколкото нейните фермери могат да произведат. Естественото маслиново масло от Гърция е вкусно, ако не и по-добро от италианското, но производството му е много по-евтино.
Ако се вгледате в етикета на бутилка италиански зехтин, ще забележите, че всъщност той е смес от масла от Италия, Гърция и други средиземноморски страни. Италианското в него е най-вече опаковката и дистрибуцията му.
През първата половина на 2017 г. южната ни съседка е изнесла 50 386 тона маслиново масло на обща стойност 215 млн. евро, показва доклад, цитиран от гръцкия вестник Kathimerini.
Гърция го изнася на цена от 4.2 евро за килограм, а най-евтините марки в гръцките супермаркети се продават по 8 до 8.50 евро за литър, което е 2 пъти повече (1 литър зехтин е около 915 грама).
Гръцкият износ се е увеличил през последните няколко години, но значителна част от него е с ниска себестойност, защото се състои от нестандартизирани продукти и суровини.
Парадоксалното е, че заради липсата на инвестиции в стандартизация, южната ни съседка е принудена да внася много готови продукти, за производството на които се използват основно гръцки суровини.
Ако Гърция успее да реформира износа си, стандартизирайки продуктите си и насочвайки се към такива с по-висока добавена стойност, това би донесло допълнителни приходи от 20 милиарда евро годишно на гръцката държава.
fanty
на 23.09.2017 в 15:36:46 #4хайде стига филми! нашето сирене -----> Фета сирен нашето кисело мляко -----> гръцки йогурт нашата снежанка ------- > тцатцики абе що не си ЕПМ!!!!
Spotlight
на 22.09.2017 в 03:12:14 #3Айде, айде, грЪците правят същото с нашето сирене. Да не ги жалим!
georgi-dimitrov-PMujcXBX
на 21.09.2017 в 21:25:22 #2Вместо да го дават на италианските мафиоти,да го бутилират с тяхна марка,например Гърция,и да го продава в България и Румъния и другите балкански страни в фирмени магазини,да кажем по 6-6,50евро,но ката го опита човек въобще друг да не си и помисли да взема, какво няма да го продадат на балканите ли,та на жабарите да го дават.
dimitar-katrandzhiev
на 21.09.2017 в 12:57:28 #1Какви са тия лъжи? Зехтин най-високо качество в Гърция в магазините на дребно е 4-5 евро за литър! Това да не е лайняната ни държава България, където може да си купиш за 16-17 лева 750 мл. за долнопробен "зехтин" от Италия...