Соларна станция за зареждане на мобилни телефони, таблети и лаптопи ще бъде показана за първи път в България. Това ще се случи на Международния технически панаир, който ще се проведе от 28 септември до 3 октомври в Пловдив.

Устройството използва слънчева енергия. Соларната станция бързо навлиза в големите градове в Европа и САЩ, а вече е достъпна и у нас.

С помощта на уличните зарядни станции се осигурява безплатна енергия за мобилни устройства по всяко време на денонощието, посочват изложителите от фирма „Сънисъп". Фотоволтаични панели правят ток от слънцето и го съхраняват във вътрешна батерия, затова не е необходимо свързване чрез кабел към електромрежата.

На същия принцип работят и сгъваемите електрически скутери със соларно зареждане, които ще представи компанията „Ноновин технолоджи" от Китайско Тайпе. Портативният соларен панел дава възможност да се използват и на места, в които няма станции на ток. Екологичното превозно средство, което съчетава удобствата на велосипед и мотопед, все още е рядкост в България.

В специализираната изложба за енергетика и екология „Енеко" ще бъдат представени и други нови високотехнологични продукти. Инфрачервени отоплителни панели и слънчеви системи са акцентът в експозицията на фирма „Пестим енергия". „Екосол" ще предложи решения за опазване на околната среда. Австрийската фирма „Кристоф проджект" пък ще представи модерни съоръжения за изгаряне на отпадъци и оползотворяване на отделената топлина.

Технологии и съоръжения за използване на възобновяеми енергийни източници и биоенергия, машини за събиране, транспортиране и сортиране на отпадъци, както и за тяхното рециклиране, вентилационна, хладилна и климатична техника, отоплителни системи ще могат да видят посетителите на изложбата. В нея ще участва и Енергийна агенция-Пловдив, която подготвя съпътстващи събития, посветени на енергийната ефективност.

В рамките на Международния технически панаир са включени още девет специализирани изложби: „Автосвят", „Акватех" (за технологии и управление на водите), „Аутотех" (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех" (за електроника и електротехника), „Инфотех" (за информационни технологии), „Интермин експо" (за минна промишленост), „Машиностроене", „Стройтех" (за строителни материали, машини и технологии) и „Химия".

Организаторите очакват близо 50 000 посетители от страната и Европа да разгледат експозициите на изложители от над 35 държави.