Руският производител на оръжия "Калашников" има нов собственик и той е решен да развие бизнеса в един нов и необичаен за компанията сегмент - електрическите автомобили.

Бившият руски зам.-министър на транспорта Алан Лушников е купил дружеството TKH-Invest, което държи 75% минус една акция в "Калашников".

Останалата част от него се държи от държавната Rostec, съобщава Bloomberg, позовавайки се на официално съобщение на компанията. Цената на сделката не се посочва, но според изчисленията на запознати вероятно е в размер на около 1 милиард рубли.

Купувачът Лушников е заемал различни постове в руското правителство за периода между 2012 и 2018 година. През 2017-2018 година той е зам.-министър на транспорта.

Според руският "Комерсант" Алан Лушников има големи амбиции за бизнеса на производителя. По неговите думи компанията, която е един от най-големите производители на оръжия в Русия, ще се фокусира върху разширяване на портфолиото си, като това може да включва граждански продукти, включително електрически коли.

Всъщност преди 2 години "Калашников" показа своя прототип на електромобил с ретро дизайн. Той носи името CV-1, а визията му напомня на емблематичния "Москвич".

През 2018 година стана ясно още, че производствената версия ще може да изминава 350 километра с един заряд. От "Калашников" обявиха амбиции CV-1 да се конкурира с американската Tesla.

Калашников показа своя конкурент на Tesla

Калашников показа своя конкурент на Tesla

Все още не е ясно каква ще бъде цената на модела, нито кога ще започне да се продава