Министерството на търговията и Министерството на науката и технологиите на Китай възнамеряват да наложат ограничения върху износа на материалите, използвани за производството на основни компоненти за слънчеви панели - силициеви слитъци и силициеви пластини. Това пише The Wall Street Journal, без да посочва конкретна времева рамка за (евентуалното) въвеждане на това ограничение.

В случай на въвеждане на посочените ограничения, китайските компании, работещи в областта на слънчевата енергетика, ще трябва да получат лицензи от властите, за да могат да изнасят в САЩ продуктите си. Става въпрос за оборудване, използвано при междинните етапи на производството на пластини за слънчеви панели.

Понастоящем именно Китай произвежда практически целия поликристален силиций, който е основната суровина за производството на соларни модули.

Китайските компании контролират около 80% от световната верига за доставки на продуктите на тази индустрия, а също така произвеждат около половината от оборудването за производство на слънчеви панели и техните компоненти. Извън Китай се произвеждат само 3% от слитъците и силициевите пластини, които се използват за генериране на енергия от слънцето.

Dell ще се откаже от чиповете от Китай - започва ли технологична война?

Един от най-големите производители на компютри в света ще се откаже от чиповете от Китай - започва ли технологична война?

И друг технологичен гигант проучва подобен ход