Цената на бензина в Гърция продължава да се покачва и вече надхвърля 2 евро за литър. А на гръцките острови, така популярни през летния сезон, достига до 2,50 евро за литър. Това е една от основните причини туристите да ограничават пътуванията си там.

В разгара на туристическия сезон всеки ден се покачват цените на бензина, коментират недоволни чужденци и гърци. За по-малко от седмица бензинът вече премина 2 евро за литър в континенталната част, а на островите достигна 2,50 за литър.

Цената на горивата се отразява в спад на туристопотока, както от чужбина, така и вътре в страната, съобщават хотелиери и туристически агенции, пише БНР. Често туристите преосмислят плановете си за почивка и избират по-близки дестинации с ограничени разходи за гориво.

Причината за поскъппването на бензина е повишено търсене при по-ограничено предлагане и по-високите цени на международните пазари, коментират собственици на бензиностанции. Затова и клиентите зареждат все по-малко количество гориво.

На този фон, засега цените на горивата у нас са доста по-ниски от тези в Гърция. Например, сpeдните цeни за литър гopиво у нас нa 1 aвгycт бяха: бeнзин A 95 - 2,64 лeвa; дизeл - 2,55 лева.

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре: ще продължи ли поскъпването?

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре: ще продължи ли поскъпването?

След месеци на спад, ситуацията днес е малко по-различна