Едва седем месеца след като приключи рекордния рунд на финансиране Series A, българският финтех Payhawk гони нови рекорди. Родната компания получи $112 млн. от инвеститори, начело на които стои американската Greenoaks, която досега е инвестирала в компании като Gorillas, Robinhood, Stripe, Checkout.com, Deliveroo и Brex. Досегашните инвеститори — QED Investors, Earlybird Digital East и българската Eleven Ventures — също са участвали, съобщиха от компанията.

Привлечената сума е втората по големина за B2B компания в Централна и Източна Европа след румънската UiPath. Досега българската компания е привклякла общо $136 млн.

Сред поредния рунд Payhawk, която е основана преди едва три години, е оценено на $570 млн. (990 млн. лв.) Отличният резултат идва след отчетените 663 процента ръст на обема транзакции от април месец насам. Именно през четвъртия месец на тази година тя бе оценена на $80 млн. — като така оценката ѝ набъбва с 612 процента за този кратък период.

Българската Payhawk набра $20 млн. и постави рекорд за страната ни

Българската Payhawk набра $20 млн. и постави рекорд за страната ни

Финтех стартъпът има потенциала да се превърне в първия български еднорог

Payhawk има възможността да се превърне и в първия български "еднорог" — компания с оценка над $1 млрд.

Свежите средства ще бъдат използвани за експанзията на компания в САЩ, Нидерландия, Австралия и Сингапур. Екипът ще се увеличи от 70 на 250 души през 2022 г., а в България Payhawk ще наеме още 60 софтуерни инженери.

Payhawk предоставя решение за опростяване на управлението на разходите на малкия и среден бизнес. "Payhawk.io издава дебитни карти, които събират и разчитат данни от фактури и касови бележки, премахвайки нуждата от разходни отчети. Това позволява на малките бизнеси да издават физически и виртуални корпоративни карти, без да посещават банка", обяснява главният изпълнителен директор на фирмата Христо Борисов.

Тя има офиси в Берлин, Лондон и София и има над 1 000 клиенти в 15 европейски държави. През 2020 г. компанията отчита 10-кратен растеж на приходите.

През последната година Payhawk въведе и 3 процента кешбек за плащания през корпоративни карти, както и поддръжка на Apple Pay и Google Pay на 30 пазара.