Индустрията на лабораторните диаманти е поредният сектор, който страда от ефектите на енергийната криза в Китай — и ако ситуацията се влоши, потребителите може да се изправят пред значително по-високи, пише Bloomberg.

Производството на лабораторни диаманти намалява с между 10 и 15 процента през последния месец, казва Лиу Хусян, консултант в National Gemstone Testing Center. Обичайно по света се произвеждат 7 млн. карата синтетични диаманта, като 3 млн. идват от Китай.

Лабораторните диаманти са по-достъпни и по-устойчиви от добитите от мини — и стават все по-популярни. Камъните се произвеждат чрез екстремна топлина и налягане, което имитира процеса, при който се формират природните диаманти.

Диамантите далеч не са единственият продукт, засегнат от недостига на електроенергия в Китай, който тормози страната от лятото и бе причинен отчасти заради повишените цени на въглищата. Активността в огромния производствен сектор в Поднебесната империя се свива през септември за първи път от началото на пандемията.

Някои производители на синтетични диаманти вече заявиха, че планират да увеличат цените, но без да дават конкретни детайли.

Pandora спира да използва добити от мини диаманти

Най-големият производител на бижута в света се отказва от добитите в мина диаманти

Лабораторните диаманти са идентични, а цената им е драстично по-ниска