Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) одобри заем от 6 милиона евро за базирания в Северна Македония търговец на дребно KAM в подкрепа на неговите планове за разширяване и инициативи за устойчивост.

Заемът ще бъде използван за финансиране на модернизацията на съществуващите магазини и логистични съоръжения на КАМ, като ги направи по-енергийно ефективни, а също и за разширяване на веригата за хранителни стоки в , се казва в изявление на ЕБВР.

Средствата ще бъдат използвани за надграждане на разпределителния център на KAM и за осигуряване на съответствие с принципите на метода за оценка на околната среда на Building Research Establishment (BREEAM), който оценява сградите въз основа на характеристиките им за устойчивост.

ЕБВР ще предостави консултантски програми, финансирани от ЕС, за да подкрепи стратегическото управление на KAM и подобренията в корпоративното управление.

Македонската КАМ Маркет откри най-много нови обекти у нас от началото на годината, по петите й е TМARKET

Верига супермаркети от Северна Македония разкри най-много обекти у нас от началото на годината

Силна експанзия на дискаунтърите

KAM се счита за първата търговска верига за твърд дискаунт в Западните Балкани и управлява 80 магазина в 20 града в Северна Македония, с експанзии в България (26 магазина) и Косово (28 магазина) през последните години.

Основана в Скопие през 1999 г., KAM се превърна в основен играч в търговията на дребно в Северна Македония, пише ESM.

Кръстен на своя основател Гоце Камчев, КАМ Маркет черпи вдъхновение от немската верига Aldi, за да предлага качествени стоки от първа необходимост на достъпни цени. Асортиментът на магазина включва широка гама от хранителни и нехранителни стоки, включително собствени марки.

През 2022 г. KAM откри логистично съоръжение с площ от 60 000 квадратни метра в Скопие, най-голямото в Северна Македония.

Основните конкуренти на KAM в Северна Македония включват местните играчи Stokomak и Tinex и гръцката Vero.

През юни 2023 г. Veropoulos инвестира около 2 милиона евро, за да отвори нов магазин Vero Market в Куманово като част от усилията си да разшири присъствието си в Северна Македония, където отпразнува своята 25-та годишнина.

Македонската верига "КАМ маркет" отваря 15 нови магазина в България през 2019-а

Македонската верига "КАМ маркет" отваря 15 нови магазина в България през 2019-а

Компанията отвори първите си обекти у нас през ноември миналата година