Tesco - най-голямата британска верига за търговия на дребно, прогнозира, че основната й годишна печалба ще бъде около най-ниската стойност на предходните очаквания. Причината: макроикономическите перспективи са подложени на огромна несигурност, пише Reuters.  Компанията, която има 27-процентен дял на британския пазар на хранителни стоки, съобщи, че очаква коригираната оперативна печалба за цялата финансова 2022-2023 година да е между 2,4 милиарда и 2,5 милиарда британски лири.

Предишната прогноза беше за 2,4-2,6 милиарда британски лири, което е спад спрямо регистрираните 2,65 милиарда британски лири през 2021-2022 година.

"Във външната среда все още има значителна несигурност, която личи най-вече в начина, по който се развива поведението на потребителите", коментира групата в изявление.

И Tesco отвори първия си безкасов магазин

И Tesco отвори първия си безкасов магазин

В централен Лондон

На този фон Tesco повиши очакванията си за паричния поток от търговията на дребно за цялата година и той ще бъде поне 1,8 милиарда британски лири. Очаква се коригираната оперативна печалба на Tesco Bank да е между 120 и 160 милиона британски лири.

През септември равнищата на потребителското доверие сред британците се срина до рекорден минимум, поради увеличаващите се разходи за живот. Заплатите във Великобритания не могат да поддържат темпа на инфлацията, който бе 9,9% през август. Потребителите пазаруват все по-малко и се насочват към по-евтини продукти.

Tesco обяви, че коригираната му оперативна печалба за първата половина на годината е била 1,248 милиарда британски лири , което е спад с 10% спрямо подпомогнатите от пандемията постъпления от 1,386 милиарда британски лири миналата година и малко под средната прогноза на анализаторите за 1,251 милиарда британски лири.

Инфлацията при храните във Великобритания стигна най-високия процент регистриран някога

Инфлацията при храните във Великобритания стигна най-високия процент регистриран някога

При пресните храни ръстът е над 12%