Епидемията от коронавирус застрашава един от най-важните сектори за испанската икономика - туризма. В резултат на натиска върху индустрията няколко от големите хотелски вериги, опериращи в страната, обявиха временни съкращения на хиляди свои служители.

Една от тях е компанията Meliá Hotels International, която у нас оперира шест хотела по морето, а през миналата година обяви, ще се инвестира в отварянето на нов такъв в Слънчев бряг.

Според информация на местното икономическо издание Cinco Días веригата ще съкрати временно близо 8400 свои служители в Испания. Това ще засегне малко повече от 1000 заети с административни дейности и още 7330 души, които работят в затворените ѝ в момента хотели.

На намалено работно време и срещу 50% по-ниски заплати ще останат заети членовете на съвета на директорите, генералните мениджъри, ръководителите на операциите на компанията и управителите на хотелите.

2 500 000 души могат да загубят работата си в Испания заради коновавируса

2 500 000 души могат да загубят работата си в страната с втората най-висока безработица в ЕС

Големите компании вече са освободили временно десетки хиляди служители

Въпросните около 8400 души ще бъдат временно освободени според процедурата Expediente de Regulación Temporal de Empleo (ERTE). Тя позволява на работодателите в Испания временно да съкратят свои служители при форсмажорни обстоятелства за компанията, като след това те могат да бъдат отново върнати на работа.

От Meliá посочват, че за всички временно освободени служители компанията ще допълни обезщетението за безработица до 50% от размера на брутната му заплата.

Хотелската верига, която управлява 350 обекта по целия свят, е потвърдила, че продължава да работи по план за "корекции и решения, свързани със заетостта", които да бъдат въведени в различните държави, в които групата оперира.

Melia Hotels отваря нов хотел с почти 1000 стаи в Слънчев бряг през 2020-а

Испанска верига отваря нов хотел с почти 1000 стаи в Слънчев бряг през 2020-а

Комплексът ще бъде седми обект на компанията на българското Черноморие

Meliá Hotels International развива дейност в България от 2007 година. Тогава тя отвори петзвездния Meliá Grand Hermitage във Варна. По-късно веригата откри още пет обекта под марката на групата Sol by Meliá. Четири от тях се намират в Несебър и един е в Обзор. Към момента групата има 2400 стаи за настаняване у нас.

През миналата година стана ясно, че веригата планира да се сдобие и със седми хотел на Черноморието. Според плановете на компанията през тази година врати трябваше да отвори нов обект с близо 1000 стаи в Слънчев бряг.