За първи път от 50 години насам Япония ще произвежда отново пътнически самолети. Компанията Mitsubishi Aircraft обяви през уикенда, че работи върху създаването на модел за кратки разстояния. Очаква се той да побира между 70 и 90 пътници.

Първите тестови полети на машината се очаква да започнат през следващата година, а през 2017 - да бъдат доставени първите поръчки до крайните клиенти. Досега компанията е получила вече 400 поръчки от страната и чужбина, като тя очаква до 2018 да бъдат договорени поне 1000 машини, съобщава местното икономическо издание Nikkei.

Японската компания обаче няма да спре дотук. Пред американското издание Wall Street Journal президентът на компанията Теруаки Кавай заявя, че компанията му иска след 20 години да държи половината от световния пазар на регионални самолети. За целта Mitsubishi ще се опита да продаде поне 5000 машини дотогава.

Засега лидер на този пазар е бразилския концерн Embraer и канадската компания Bombardier. Освен с тях японците ще трябва да се справят и с растящи производители от Русия и Китай.