Naspers, най-голямата публична компания в Африка и собственик на OLX, се опитва да се справи с необичаен проблем: невероятно добрата инвестиция, която сега се превръща в главоболие, пише The Wall Street Journal.

Naspers купи една трета от Tencent Holdings през 2001 г. — години преди собственикът на WeChat да се превърне в най-скъпата китайска компанията. Делът струва над $100 млрд. повече от пазарната капитализация на Naspers, въпреки че африканското дружество притежава редица печеливши бизнеси.

Разликата създава главоболие за мениджмънта, който се опитва да намери начин да отключи тази стойност за акционерите без да продава акциите си в една от най-успешните технологични компании в света. Проблемът стана още по-голям през миналата година, когато технологичните акции поскъпнаха значително, което увеличи разликата.

Naspers плати $34 млн. за дела си в Tencent, вероятно една от най-добрите сделки в съвременната история. Днес Tencent е най-голямата компания за видеоигри по приходи и има пазарна капитализация от $780 млрд. По-рано този месец Prosus, мажоритарна собственост на Naspers и дом на международните интернет активи на компанията, продаде акции на китайския гигант за $14,6 млрд. Това бе второто свиване на дела за последните три години и го намали до 29%, в момента на стойност около $226 млрд. Пазарната капитализация на Naspers е 1,53 трлн. южноафрикански ранда, или $107 млрд.

Размерът на Naspers на борсата в Йоханесбърг създава постоянно ограничение за местните фондове, които следят индекса и не имат ограничение колко могат да притежават от дадена емисия. Докато капитализацията на много от компаниите там се сви заради пандемията, акциите на Naspers бяха подкрепени заради инвестицията в Tencent и сега компанията представлява над 25% от индекса JSE SWIX. Така, когато те поскъпнат, институционалните инвеститори трябва да продават, което увеличава дискаунта на акциите спрямо Tencent.

Анализаторите посочват няколко проблема. Първият е, че холдинговите компании винаги се търгуват с дискаунт спрямо бизнесите в тях. Вторият е данък дивидент, който Naspers ще трябва да плати, ако продаде акциите си в Tencent — сценарий, който мениджмънтът не смята за вероятен.

Първата стъпка бе направена през 2019 г., когато компанията създаде Prosus, в която да държи международните си активи, включително акциите в Tencent. Ходът намали разликата, но за кратко.

През октомври Prosus заяви, че ще изкупи обратно $5 млрд. собствени акции и такива от Naspers. Макар че ходът не разрешава структурния проблем, той отключва стойност, тъй като се придобиват акции на по-ниска цена спрямо реалната стойност на дела в Tencent.