Най-големият автомобилен завод във Великобритания преживя пандемията и корпоративно преструктуриране, но може и да не оцелее заради Brexit, пише CNN.

Nissan предупреди, че огромният завод в Съндърланд ще работи на загуба, ако Великобритания не постигне сделка с Европейския съюз, в рамките на която вносът на автомобили остане безмитен.

В завода работят около 6 хил. души, а веригата за доставки подкрепя още 27 хил. През 2018 г. в него бяха произведени 442 хил. автомобила. "Ако има мита - не е нашето намерение, но бизнесът няма да е устойчив", заяви главният оперативен директор Ашвани Гупта.

Досега Великобритания можеше да изнася автомобили за Европейския съюз без мита. Ако не бъде постигната сделка между Лондон и Брюксел, това може да се промени и автомобилите от Съндърланд да бъдат изправени пред 10% налог.

Заплахата накара Nissan да се откаже от плановете си да произвежда новия X-Trail във Великобритания.

Автомобилната индустрия очаква с огромна доза несигурност действията на политиците. Производителите на Острова са изключително уязвими и Brexit без сделка ще сринат марж в най-лошия възможен момент.