След като две години наред основаният от Пиер Андуран Andurand Capital Management регистрираше загуби, съответно от 7,1% през миналата година и от 20% през 2018 г., проблемите за обявения за най-големия петролен хедж фонд в света продължават и в началото на тази година, предаде Zero Hedge. За януари той е отчел загуба в размер на още 8,4% на годишна основа, което е най-тежката месечна загуба от октомври 2018 г., когато тя достигна 21%.

Тежкото начало на годината за петролния отрасъл се е отразило особено силно на сегмента на дизеловото гориво и високосерните горивни масла, което е сред важните причини за слабото представяне на компанията на Андуран, посочват от Financial Times. Това не е изненадващо, след като все повече компании се оттеглят от продажбите на горивни масла, последната от които стана гигантът Total.

Саудитска Арабия къса с Русия за петрола

Саудитска Арабия къса с Русия за петрола

Рияд преговаря с Кувейт и ОАЕ за ново съкращение на добива

Същевременно глобалната икономика става все по-застрашена от епидемията от коронавирус, която замрази стопанството на Китай и срина търсенето на петрол, допринасяйки за увеличаване на проблемите на отрасъла, който отчете най-тежкото си начало на годината за последните почти 30 години.

Преди дванадесет години Андуран беше обявен за един 20-те най-доходоносни фънд мениджъри в света от Forbes, след което цената на петрола се срина, а заедно с нея и доходността на съоснования от Андуран фонд BlueGold, която спадна до -34% през 2011 г. През следващата година той основа Andurand Capital, който към средата на 2018 г. управляваше активи на стойност 1,2 млрд. долара.

Страхът от коронавируса отново диктува петролния пазар

Страхът от коронавируса отново диктува петролния пазар

Сутринта Brent се търгува по $58,65, а WTI - по $ 53,38 за барел Цените на петрола спадат в петък на фона на подновените страхове о

През 2014 г. Adurand Capital постигна доходност от 38%, която се понижи до 22% две години по-късно.