Руската ракет "Циркон" е първата в света хиперзвукова ракета с надводно базиране, достигаща скорост над 8 Маха и способна да унищожи ядрен самолетоносач, пише китайският портал Sohu. Тя е възможно да бъде изстрелвана от фрегати, крайцери и дори подводници, а максималната далечина на полета е до 1000 километра. Скоростта на полета е няколко пъти по-висока от скоростта на звука, което затруднява прихващането на тези ракети от съществуващите сега системи за противоракетна отбрана и противовъздушна отбрана.

Изпитания на тази ракета вече се провеждаха. Смята се, че "Циркон" е едно от най-важните оръжия на Русия през 21 век, основно поради своята точност.

Глобалното развитие на системите за насочване на ракети започва след Втората световна война, а практическото им използване започва с арабско-израелските войни от 60-те и 70-те години на миналия век.

Ще стане ли Северна Корея новият "голям военен завод" на Русия

Ще стане ли Северна Корея новият "голям военен завод" на Русия

Значението на посещението на Ким Чен-ун в Русия

През десетилетията на Студената война, традиционните противници Съединените щати и Съветският съюз се състезаваха в производството и разработването на различни оръжия, включително междуконтинентални балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Ракетите са проектирани да имат обсег от хиляди километри, за да се постигне известен баланс между двата лагера.

За насочване на ракетите "Циркон" могат да се използват различни средства, включително сателити, радари и лазери. Снарядите могат да прихващат цели с помощта на вградени топлинни сензори за автоматично откриване на танкове и самолети.

Някои от тези ракети са оборудвани с камери за снимане на целта, преди да я ударят, други са оборудвани с инфрачервени камери, които снимат целта и предават данните на станция за насочване, която след това унищожава целта с изключително висока точност.

Американският оръжеен гигант RTX с нетна загуба от близо $1 милиард

Американски оръжеен гигант с нетна загуба от близо $1 милиард

Каква е причината за финансовия резултат за тримесечието

От десетилетия държави и военно-промишлени компании се състезават да произвеждат и разработват много видове управляеми ракети. 3M22 "Циркон" е хиперзвукова противокорабна крилата ракета, разработена от Русия. На 7 октомври 2020 г. руските военни успешно изстреляха "Циркон" в Далечния север на страната.

Същия вид ракетата, изстреляна от фрегатата "Адмирал Горшков" в Средиземно море, измина 450 километра и успешно порази цел в Баренцово море. Средната скорост на ракетата при изстрелване е 1,6 км/сек, максималната й скорост на полета е 9500 км/ч, или 8 Маха. Максималната височина е 28 километра.

След приключване на изпитанията ракетата постъпи на въоръжение в руския военоморски флот.

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какви са бойните характеристики на многоцелевия изтребител Су-57 и стратегическия бомбардировач ПАК-ДА