Напоследък Камерун се опитваше да намери мястото си в глобалния пазар на втечнен природен газ, който вече е пренаситен с нови доставки от САЩ и Русия. Оказа се, че допълнителната продукция идва в най-добрия възможен момент.

Френската компания Perenco SA и търгуваната в САЩ Golar LNG ще започнат доставки на втечнен газ от техния проект за 1.2 млрд. долара през февруари. Тъкмо навреме, за да отговори на увеличението от почти 1/3 в европейския внос, след като разразилите се студове и аварията в австрийския газов хъб, както и проблемите в центровете за доставки във Великобритания и Норвегия вдигнаха цените на газа до 4 годишен връх.

"Положително е да видим нов африкански износител, който влиза на пазара. Очевидният пазар е Европа, особено в момент когато местните пазари могат да бъдат под леко напрежение", каза пред Bloomberg Тревор Сикорски, ръководител на изследванията, свързани с природен газ и въглеводороди в консултантската компания Energy Aspects.

Географското положение на Камерун е голям бонус за търговията с европейския пазар. Товарите стигат само за 11 дни до Великобритания, докато на танкерите от Катар, най-големият доставчик на втечнен газ за Европа, са нужни поне 2 седмици.

Спестяването на няколко дни може да се окаже от решаващо значение по време на мразовито време или внезапна криза с доставките - нарастващ риск, тъй като газовата инфраструктура в региона остарява и става все по-уязвима на повреди и аварии.

Плаващи съоръжения

Танкерът Hilli Episeyo, който се използва като платформа за добив на газ

Източник: LNG World News

Танкерът Hilli Episeyo, който се използва като платформа за добив на газ

Проектът в Камерун, наречен Hilli Episeyo по името на неговия производствен плавателен съд, е едва второто плаващо съоръжение за втечнен природен газ, което ще навлезе в световен мащаб, след това в Малайзия, стартирано през миналата година.

Докато малайзийският е построен от нулата, този в Камерун всъщност е преработен танкер за втечнен природен газ. Неговият успех може да доведе до повече инвестиции в технологията, помагайки на компании като Ophir Energy, които се нуждаят от финансиране за проект в Екваториална Гвинея.

"След като този проект демонстрира своята техническа, оперативна и търговска жизнеспособност, по-малките добивни фирми и инвеститорите трябва да са по-склонни да разработват и финансират подобни проекти", каза Клаудио Щойер, старши научен сътрудник в Института за енергийни изследвания в Оксфорд.

Скорошният скок в цените на газа направи Северозападна Европа по-атрактивна дестинация за танкери, превозващи супер охладено гориво (втечен газ, б.р.). Великобритания планира да получи първите доставки от втечнен газ от руския проект на Ямалския полуостров, вместо от Азия, както се очакваше първоначално. В района има над 200 метанови кладенци, а заводът за 27 млрд. долара в Северен Сибир започна производство по-рано този месец.

Премията за доставките на втечнен природен газ в Североизточна Азия, най-големият купувач, от Югозападна Европа, се е свила до 0.80 долара на милион британски топлинни единици, от по-високите 2 долара през октомври, според публикуваните от World Gas Intelligence цени.

Нетен износител

Снимка 329552

Източник: LinkedIn

Руският гигант "Газпром" има 8-годишен договор да продава втечнения природен газ на Hilli Episeyo. Макар проектът е сравнително малък - капацитет от 2.4 млн. тона годишно в сравнение с 5.5 млн. тона на първото от трите планирани съоръжения на Ямал - той ще превърне Камерун в нетен износител на газ и шестата африканска държава, която доставя втечнен газ.

Най-големият износител е съседна Нигерия, докато Ангола, Алжир, Екваториална Гвинея и Египет също произвеждат от синьото гориво.

Вече е нает танкер за природен газ Clean Energy, с който ще се транспортира камерунския газ.

Досега само 5 държави от Африка изнасяха втечнен газ

Източник: Bloomberg

Досега само 5 държави от Африка изнасяха втечнен газ

Макар и малки, проекти за втечнен газ като Hilli Episeyo могат да бъдат жизненоважни за посрещане на все по-голямото търсене. "Търсенето на втечнен природен газ нараства 3 пъти по-бързо от това на газа от стандартните газопроводи. Индустрията се нуждае от технически и икономически осъществимо решение за проекти с по-малък капацитет", посочва Щойер.

Според експерти всички допълнителни производствени мощности ще спомогнат за задоволяване на нарастващите нужди, особено в Европа.

За потребителите на континента доставките от Камерун няма да доведат до значителна промяна, но всяка добавка има значение, отбелязва Зак Алън, президент на консултантската енергийна компания Pan Eurasian Enterprises.