Някои от новостите на Автосалон Чикаго 2014, представени от autoclub.bg.

Volvo S60 и V60 от Polestar

Volvo представя на автомобилното изложение в Чикаго два популярни свои модела, доработени от моторспорт специалистите Polestar - V60 и S60.
V60 Polestar е в полезрението на медиите от няколко месеца и успешно се бори за място сред най-бързите и мощни комбита в света, но седанът S60 Polestar е дебют за автомобилното шоу.
И двата автомобила се задвижват от 3-литрови 6-цилиндрови бензинови турбо двигатели с мощност 345 конски сили.

Трансмисията е 6-степенна автоматична, като задвижването е 4х4, но през по-голямата част от времето моторът задвижва задните колела. Водачът сменя предавките с лостчета на волана и отделно разполага със система за лонч контрол.
Окачването на двата модела на Polestar е с амортисьори Ohlins, а колелата на автомобилите са 20-цолови с лети джанти, специално проектирани за тези модели. Спирачните апарати отпред са Brembo с по шест работни цилиндъра, а балансът на спирачната система е получил максимално висока оценка от тестпилотите на Polestar. Както и вентилираните спирачни дискове отпред и отзад.
Максималната скорост на двете творения на Polestar е електронно ограничена на 250 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4,9 секунди.

Новият Subaru Legacy

На автомобилния салон в Чикаго новото поколение на Subaru Legacy прави своя световен дебют. След първоначалните снимки на модела, той вече може да бъде видян в целия му блясък на американското изложение.
Автомобилът запазва пътната следа на предходното поколение (2751 мм), но е пораснал на дължина с 41 мм до общо 4795 мм.
Под капака избора пада върху обновен 2.5-литров 4-цилиндров боксерен мотор с минимално увеличение на мощността (от 173 на 175 к.с.). Другият основен избор е 3.6-литров 6-цил. Боксер, който остава абсолютно непроменен спрямо предшественика си - 256 к.с. максимална мощност. За Европа предстои да бъде анонсиран и дизелов агрегат, който се очаква да има най-голям пазарен дял от всички модификации.

Toyota анонсира линията TRD Pro

Toyota представи официално пакетът от екстри TRD Pro, който ще се предлага за високопроходимите модели Tacoma, Tundra и 4Runner. При различните возила, линията добавя типови екстри, като по-големи джанти и подобрения в интериора, в зависимост от концепцията на самия джип.
Tundra TRD разполага с 18-цолови черни лети джанти с гуми Michelin ORP. Уникални за разработката са и тапицерията на седалките и ревизирания прибор с инструменти за шофьора.
4Runner TRD е с черни акценти по броните и 17-цолови колела в същия стил. Tacoma TRD пък може да се похвали с 16-цолови джанти и гуми BFGoodrich All-Terrain.
Серията ще влезе в продажба от есента на тази година. Предстои съвсем скоро Toyota да обяви и цените.

Световен дебют за Kia Soul EV

Корпорация KIA Motors организира световен дебют на изцяло електрическия автомобил Kia Soul EV по време на Автосалон Чикаго 2014 тези дни. През третото тримесечие на годината елмобилът вече ще се предлага от дилърите в САЩ.

Soul EV съчетава енергичен и привлекателен дизайн с уникално по своята конструкция електрическо задвижване, разчетено на максимално практична всекидневна експлоатация. Блокът литиево-полимерни батерии с голям капацитет обезпечава запас от енергия 27 кВт/ч и позволява на Kia Soul EV да преодолее с едно зареждане повече от 200 км. Мощността на електрическата кола е 81,4 кВт (109 к.с.), максималната скорост - до 145 км/ч, с въртящ момент 285 Нм и ускорение от място до 100 км/ч за около 12 секунди. Зареждането е в рамките от 5 ч. (обикновено) до 25 мин. (бързо, 80% от капацитета). Елмобилът Kia Soul EV притежава имитация на звука от двигателя чрез системата VESS.

Повече спорт в Nissan Note

Американската версия на глобалния Nissan Note, който зад Океана се продава с добавка Versa в името, получи своя по-спортна на вид версия. Колата дебютира на изложението в Чикаго, а към името и се добавя и индекса SR.

Колата запазва 1.6-литровия си бензинов мотор с максимална мощност от 109 к.с., както и безстепенната си CVT трансмисия. Промените са изцяло по външния вид, където за по-спортна визия е добавен цялостен боди кит. Той включва нова радиаторна решетка, затъмнени фарове, 16-цолови колела и други декоративни добавки.

В салона е поставен кожен волан в стила на Nissan 370Z и седалки с нова тапицерия и оранжев кан.