Германската компания BMW ще изнесе част от производството на модела си Серия 5 в завода на Magna Steyr в Грац, Австрия, след като преустановява договора за производство на Paceman и Countryman за марката Mini в края на тази година, твърдят немски медии.

Magna Steyr ще сглобява между 50 000 и 70 000 автомобила годишно от следващото поколение Серия 5, съобщава Automobil Produktion, като се позовава на източници от компанията. Все още не е постигнато решение точно коя версия на Серия 5 ще бъде произвеждана в Австрия, пише още в информацията, цитирана от ams.bg.

Сегашната Серия 5 серия се произвежда в завода на BMW в Динголфинг, Южна Германия, и е модел № 2 по продажби на марката в световен мащаб след Серия 3. Миналата година BMW продаде 373 053 автомобила от Серия 5 и 480 214 единици от фамилията на Серия 3, сочат годишните данни на автомобилния производител.

"Ние не коментираме тези информации", каза говорител на BMW пред Automotive News Europe, след като бе попитан за постигнатото споразумение. Говорителят също отказа да коментира къде компанията възнамерява да премести бъдещото производство на Mini Countryman.

Mini спира производството на Paceman, като част от стратегията за оптимизиране на гамата на марката до пет модела с цел по-голяма рентабилност.

От Magna Steyr припомниха, че през миналата година бе подписан договор за производство на автомобили на BMW Group, без да бъдат назовани кои точно модели ще бъдат сглобявани. Компанията също отказа да коментира тази информация.

Миналата седмица от Jaguar Land Rover разкриха, че в Magna Steyr ще бъдат произвеждани автомобили на JLR, без да се назовават моделите.

Magna Steyr също прави Mercedes-Benz G-класа и Peugeot RCZ в Грац.