Акциите на Nvidia поскъпнаха с 6% до рекордни нива, като така пазарната стойност на производителя на чипове се доближи до тази на Apple - втората най-скъпа компания на Уолстрийт след Microsoft, съобщават световните агенции.

При цена от 1128 долара за акция, капитализацията на Nvidia към момента е 2,8 трлн. долара при 2,9 трлн. за Apple. Производителят на iPhone, Mac и iPad е с относително стабилна цена на акциите, докато при Nvidia виждаме 13% скок за седмица - след като компанията обяви, че очаква да надмине очакванията на анализаторите през втората четвърт.

Има ли кой да спре Nvidia: 462% ръст на печалбата

Има ли кой да спре Nvidia: 462% ръст на печалбата

Производителят на чипове обяви и сплит на акциите си

За да поставим всичко това в контекст - акциите на Nvidia са поскъпнали двойно от началото на годината, след като поскъпнаха тройно през миналата. Причината за 5-кратния скок на приходите е в това, че графичните карти от сървърен клас на компанията се използват за различни AI задачи, като именно тя правят възможни платформи като ChatGPT и MidJourney.

Alphabet, Microsoft и Amazon буквално се редят на опашка, за да дадат милиони за чиповете.

Nvidia е най-бързо поскъпващият американски бранд

Nvidia е най-бързо поскъпващият американски бранд

Apple излезе на първо място с оценка от 516,6 милиарда долара

На този фон, Apple за момента остава назад - с 2% поевтиняване от началото на годината и все още неясни планове в сферата на генеративния изкуствен интелект. Microsoft я изпревари като най-скъпа компания в света по-рано през годината именно заради инвестициите си в AI.

В момента пазарната ѝ капитализация е 3,1 трлн. долара.