Печалбата на Harley Davidson се срина с 27 процента през първото тримесечие. Причините за по-лошия резултат е намаляващото търсене, както и американските мита върху вноса на суровини и митата, които Европейския съюз въведе като отговор на тези върху алуминия и стоманата, които президентът Доналд Тръмп наложи.

Печалбата достига $127,9 милиона при консолидирани приходи от $1,38 милиарда. Продажбите намаляват с 12,3 процента спрямо година по-рано до $1,19 милиарда.

Harley-Davidson мести част от производството си в Европа заради митата

Harley-Davidson мести част от производството си в Европа заради митата

Увеличеният налог повишава разходите за един мотор с 2200 долара

Самият Тръмп, който публично нападна Harley Davidson миналата година, днес се възползва от отчета на компанията и обясненията за резултата, за да атакува Европа. Държавният глава даде обещание да отвърне на "нечестните" мита, въведени от съюза. Без да споменава, че самите те са отговор на въведените от него бариери пред търговията.

Миналата година Harley обяви своя план да премести производството на моторите, предназначени за ЕС, в страна в блока, за да избегне митата. В отговор, Тръмп призова за бойкот на продуктите на компанията.

По-рано тази година Harley заяви, че митата за внос в Европейския съюз ще ѝ струват между $100 и $120 милиона през 2019 година. През юни миналата година митата се покачиха от 6 процента на 31 процента. През 2021 г., ако не бъде постигнато споразумение, ще се покачат до 56 процента.

В Китай те подскочиха с 55 процента от 30 процента.

Harley-Davidson пуска електрически мотор до 18 месеца

Harley-Davidson пуска електрически мотор до 18 месеца

Ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 4 секунди

В крайна сметка, продажбите на Harley наистина падат в САЩ, макар това да се дължи основно на по-ниския интерес на младежите. Миналата година компанията започна показва електрическия си мотор, за който се надява, че ще привлече по-младото поколение.