Когато се говори за технологии, почти винаги читателите си мислят за американски технологични компании. И макар Европа да изостава по отношение на инвестициите в този сектор, все повече средства се инвестират през последните години на "Стария континент", за запълването на този гап. Сега ще погледна към това кои са петте най-големи технологични компании по пазарна оценка в Европа.

Според доклад на Deloitte, публикуван през 2022 г., технологичната индустрия в Европа регистрира продажби от 1,5 трилиона евро, което представлява повече от 8% от икономическата продукция на региона.

Общопризнат факт обаче е, че технологичният сектор в Европа изостава от своите американски и дори китайски колеги по отношение на конкурентоспособност.

Изследването на McKinsey на тази "технологична празнина" идентифицира десет различни вида технологии и разкрива, че Европа води само в две от десетте.

Ще станем ли част от тенденцията за освобождаване на кадри от технологични компании?

Ще станем ли част от тенденцията за освобождаване на кадри от технологични компании?

В предаването Money.bg говори Бойка Микова, мениджър "Човешки ресурси" в компанията Evolution

Освен това докладът на консултантската фирма показва, че въпреки че Европа има няколко високоефективни компании, регионът като цяло, се представя по-слабо в технологичния сектор в сравнение със своите колеги в други големи региони.

По-конкретно, европейските компании показват по-бавни темпове на растеж, по-ниска възвръщаемост и по-ниски нива на инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в сравнение с техните колеги в САЩ.

Според доклада на Atomico за 2022 г. общата стойност на всички публични и частни европейски технологични фирми е 2,7 трилиона долара. За сравнение, през същата година една единствена базирана в САЩ компания, Apple надхвърли оценката от 2 трилиона долара пазарна капитализация, подчертавайки значителното доминиране между американския и европейския технологичен сектор по отношение на пазарната стойност.

ЕС наскоро прие "Закона за чиповете", за да преодолее проблема с недостига на полупроводници. Полупроводниците са ключов компонент на съвременната технология; въпреки това по-голямата част от доставчиците на европейски компании в полупроводниковата индустрия са базирани извън ЕС, което представлява риск за региона във времена на недостиг на полупроводници.

Европейският закон за чипове има за цел да мобилизира над 43 милиарда евро публични и частни инвестиции за сектора, с крайната цел да се постигне производствен капацитет, който обслужва 20% от световния пазар до 2030 г.

Водещите европейски производители на полупроводници са - STMicroelectronics NV, Infineon Technologies и NXP Semiconductors, както и ASML Holding, основен производител на оборудване за производство на полупроводници.

Тези компании ще се възползват значително от увеличените инвестиции, ако ЕС продължи с предложените си планове за създаване на местна верига за доставка на полупроводници.

Най-добрите и най-лошите технологични акции през 2022 година

Най-добрите и най-лошите технологични акции през 2022 година

Вълна от проблеми заля индустрията

Като цяло, 2022 г. беше разочароваща година за европейската технологична индустрия, тъй като тя загуби 400 милиарда долара от стойността си поради войната в Украйна, прекъсванията на веригата за доставки и произтичащите от това по-строги парични политики.

Също така, изчисленията сочат, че финансирането за технологични стартиращи фирми е спаднало с 15%, като най-малко 45 стартиращи компании са загубили статута си на еднорог. Това предизвикателство обаче не е уникално за Европа, тъй като подобни тенденции се наблюдават в технологичния сектор на САЩ, предвид по-високите лихвени проценти.

Forrester прогнозира, че европейските разходи за технологии ще нараснат с 3,6% през 2023 г., докато разходите за технологии в САЩ се прогнозират да имат по-висок темп на растеж от 5,4% през същия период. Освен това изследователят на пазара прогнозира, че до 2027 г. 31% от разходите за технологии ще идват от софтуер и услуги, водени отчасти от по-високите разходи за облачни услуги.

Ето и петте най-ценни технологични компании в Европа:

5. Dassault Systèmes SE

Пазарна капитализация към 6 март 2023 г.: 51,82 милиарда долара Dassault Systèmes SE е френска мултинационална софтуерна компания. Компанията предлага 3D дизайн и софтуер за управление на жизнения цикъл на продукта. Някои от представените продукти на компанията включват SOLIDWORKS, 3DEXCITE, 3DVIA, DELMIA и CATiA.

Тя обслужва няколко индустрии, включително космическата индустрия, отбраната, инфраструктурата и енергетиката и материалите. Dassault Systèmes SE има над 180 офиса в 42 страни.

4. Deutsche Telekom AG

Пазарна капитализация към 6 март 2023 г.: 114,03 милиарда долара Със седалище в Бон, Германия, Deutsche Telekom е сред най-големите телекомуникационни компании в света. Компанията предлага услуги и продукти за фиксирани мрежи, интернет, мобилни комуникации и IPTV за потребителите, както и решения за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) за корпоративни и бизнес клиенти. Deutsche Telekom оперира в няколко европейски държави, включително Германия, Обединеното кралство и Холандия, и има присъствие в Съединените щати чрез дъщерното си дружество T-Mobile.

IBM и SAP съкращават хиляди, разделят се с активи

IT гиганти с офиси и в България обявиха големи съкращения

Технологичният сектор се подготвя за период на намалено търсене

3. SAP SE

Пазарна капитализация към 6 март 2023 г.: 135,74 милиарда долара SAP SE е мултинационална софтуерна компания, базирана в Германия. Продуктовата й линия включва повече от 340 продукта, обхващащи няколко категории, включително финансово управление, планиране на ресурсите на предприятието, управление на веригата за доставки, платформи за бизнес технологии, CRM и клиентско изживяване. Портфолиото на марката на SAP включва AppGyver Oy, SAP Ariba, Coresystems AG, Datahug и SAP Fieldglass. SAP има офиси в 130 държави и си партнира с повече от 20 000 компании по целия свят.

2. Accenture plc

Пазарна капитализация към 6 март 2023 г.: $169,53 милиарда Със седалище в Дъблин, Ирландия, Accenture plc е корпорация за професионални услуги. Тя предоставя стратегически, консултантски, технологични и оперативни услуги. Тези услуги се предлагат на различни индустрии, включително автомобилостроене, банково дело, химикали, здравеопазване, енергетика, търговия на дребно, обществени услуги и комунални услуги.

ClearBridge Sustainability Leaders Strategy направи следния коментар относно Accenture plc (NYSE:ACN) в писмото си за инвеститори за четвъртото тримесечие на 2022 г., цитирани от изданието Insider Monkey: Accenture plc е водеща глобална компания за професионални услуги, която помага на клиентите да изградят своята цифрова инфраструктура и да оптимизират своите операции.

Ние гледаме на Accenture като на устойчив, висококачествен бизнес с постоянни печалби и паричен поток, силен баланс и много атрактивна възвръщаемост на капитала. Светските двигатели като миграция в облака и дигитална трансформация, както и внедряване на нови, иновативни технологии като сигурност на данните, блокова верига, AI и машинно обучение позиционират Accenture добре за продължаващ растеж.

Ето защо ASML е най-ценната технологична компания в Европа

Ето защо ASML е най-ценната технологична компания в Европа

Фабриката в южната част на Нидерландия и машините в нея са всичко друго, но не и обикновени

В момента също така пуска пакет от инструменти за устойчивост, който предлага цялостен поглед върху целите, напредъка и представянето на компанията във финансови и ESG мерки, така че е средство за ESG за своите клиенти. Ние напуснахме позицията си в компанията за софтуер като услуга Workday, за да финансираме позицията, до голяма степен с по-добър относителен риск/възнаграждение, според нас.

1. ASML Holding N.V.

Пазарна капитализация към 6 март 2023 г.: $247,28 милиарда ASML Holding N.V. е холандска мултинационална компания, която разработва, произвежда и продава модерни системи за полупроводниково оборудване. Тези системи включват метрология, литография и системи за контрол на логически чипове и памет. Клиентелата на компанията включва Micron Technology, Samsung Electronics, SK hynix Inc. и Intel Corporation. ASML Holding N.V. управлява повече от 60 локации по целия свят.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.