Фондовите пазари в Европа днес са на "зелена територия" след серия солидни икономически данни и позитивни корпоративни новини.

Инвеститорският риск апетит на Стария континент подкрепя и поредицата позитивни данни за бизнес активността в еврозоната и САЩ през октомври, които сякаш сигнализират за добър икономически растеж от двете страни на Океана в началото на последното за годината тримесечие.

Агенция Markit вчера представи предварителни доклади, показващи ускоряване на общата бизнес активност в еврозоната през настоящия месец до 10-месечен връх, както и солидно разширяване на промишлената активност в САЩ към едногодишен връх.

Днес немският институт Ifo пък отчете изненадващо рязко подобрение на бизнес доверието в Германия през октомври до най-високо ниво от две и половина години насам, информира bnr.bg. Това допринесе за повишение на немският фондов индекс DAX с 0,45% към 10872,72 пункта - най-високо негово ниво от началото на годината.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,22% към 345 пункта, задържайки недалеч от вчерашния триседмичен връх около 347 пункта (най-високо ниво от 4-ти октомври). Въпреки това индексът все още остава с близо 6% под неговите нива от началото на 2016-а година.

Фондовият индекс CAC на борсата в Париж се повишава с 0,18%, тъй като инвеститорите игнорират по-слаби данни за бизнес доверието във втората по сила икономика на еврозоната и акцентират най-вече на добри финансови резултати на френската телекомуникационна компания Orange SA през третото тримесечие, които допринасят за скок на нейните акции с над 2 на сто.

Най-солиден растеж регистрират акциите на миннодобивните компании благодарение на поскъпващите цветни метали. Акциите на Anglo American PLC нарастват с 3,52%, на Antofagasta PLC - с 3,05%, на Rio Tinto PLC - с 2,82% и на Glencore PLC - с 2,67%.

Скок с почти 6% бележат акциите на проблемната италианска кредитна институция Banca Monte dei Paschi di Siena SpA след новината, че тя ще съкрати 2600 работни места и ще затвори около 500 свои клона като част от плановете за нейното заздравяване. Акциите на друга италианска компания - Luxottica Group, нарастват с 4,55%, след като известната фирма за очила отчете ръст на продажбите през третото тримесечие с 3,2 на сто.

По-слаби от очакваното финансови резултати на швейцарската компания за технологични чипове AMS AG обаче провокират срив на нейните акции с цели 12,58%.

Британският фондов индекс FTSE100 също се възползва от днешния солиден ръст на акциите на миннодобивните компании и нараства с 0,41%, заличавайки голяма част от вчерашния спад с 0,5 на сто.