През май пазарът на леки автомобили в ЕС отбеляза скромно увеличение (+ 0.1%) след осем последователни месеца на спад. Търсенето в региона се дължи главно на страните от Централна Европа, където броят на нови регистрирани нови возила е нараснал с 6.2% през миналия месец, показват данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите на нови автомобили в България се повишават за трети месец от началото на годината. Според данните на ACEA регистрациите са нараснали през май спрямо година по-рано с 10,1% до 3641 единици. През април ръстът на продажбите на нови автомобили у нас бе 5,5%.

За периода януари - май регистрациите на нови автомобили в нашата страна се увеличават с 3,9% на годишна база до 15 068 единици.

Продажбите на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха през май с 0,1% след спад с 0,4% през април, отбелязвайки по този начин първо увеличение от девет месеца насам. През петия месец на годината бяха регистрирани 1 400 518 броя нови автомобили спрямо 1 399 398 година по-рано (май 2018 г.).

От друга страна, петте най-големи западноевропейски пазара показаха различни резултати в търсенето на коли. В Испания (-7.3%), Обединеното кралство (-4.6%) и Италия (-1.2%) то се забави, но нараства в Германия (+ 9.1%) и Франция (+ 1,2%).

От началото на година до май регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз са намалели с 2,1% в сравнение с миналата година, като са продадени общо 6,7 милиона единици. С изключение на Германия, петте големи пазара на ЕС досега отбелязаха понижение през тази година.